1 december 2023

Hoe houdt je zo’n killer-planetoïde tegen?

hoe breng je een planetoïde uit koers? Credit: Boston Globe.

Gemiddeld eens per duizend jaar wordt de Aarde geraakt door een planetoïde van ˜70 meter doorsnede, vergelijkbaar met de planetoïde die de Tunguska-explosie in 1908 veroorzaakte. En mini-planetoïden van ˜7 meter doorsnede komen regelmatig vlak in de buurt van de Aarde, zoals op 6 november 2009 het geval was met planetoïde 2009 VA, of knallen er zelfs tegenaan, zoals op 7 oktober 2008 in Soedan gebeurde met planetoïde 2008 TC3. Kortom, het is goed als de grote ruimtevaartnaties eens gaan nadenken over de risico’s die we lopen met al die rondvliegende uit de kluiten gewassen kiezelstenen daarboven en hoe we die risico’s kunnen beperken. Rusland heeft onlangs laten weten na te willen denken over het gravitationeel afleiden van Apophis (diameter 270 meter), waarvan er een zeer kleine kans is dat ‘ie op vrijdag 13 april 2029 tegen de Aarde knalt. Dat afleiden brengt mij op een internet-pagina waar ik zojuist op stuitte – boem – en die ik zeer interessant vind, namelijk een artikel van Boston.com “How to stop a killer asteroid“.  Zeer boeiende pagina waarop precies aangegeven staat welke methoden er zijn om potentiële killer-planetoïden te veranderen in liefelijke, onschuldige stukjes ruimtesteen. Moet je echt even zien. Tip voor deze astroblog kwam via Twitter van Samuel Hawkins.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: