14 juni 2024

Op naar de Lus van Melissant!

Zet het maar vast in je agenda: datum: de nacht van 12 op 13 maart 2010 lokatie: Lus van Melissant onderwerp: Messier-marathon. Hebbes? OK, waar gaat het allemaal over? Zoals ik jullie donderdag vertelde heeft Andre Heijkoop gisteravond bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens verteld over Messier-marathons. Dat zijn nachtelijke sessies waarbij je probeert in één nacht zo veel mogelijk Messierobjecten waar te nemen, het liefst zonder GoTo-systeem. In die Messierlijst – genoemd naar Charles Messier (1730-1817) – staan 110 objecten, bestaande uit sterrenstelsels, planetaire nevels, gas- en stofnevels, open en bolvormige sterrenhopen. Over dat aantal van 110 is nogal discussie, maar laten we voor ’t gemak maar even die 110 aanhouden. Veel Messierobjecten staan in de buurt van het sterrenbeeld Boogschutter en omdat de zon ’s zomers in Boogschutter staat moet je geen Messier-marathon in de zomer houden. Er zijn nog wat andere factoren om rekening mee te houden en dat zorgt er voor dat twee momenten in het jaar gunstig zijn: maart-april en oktober. Gisteravond vertelde Heijkoop over eerdere marathons, eentje in het Zeeuwse Dreischor en twee anderen in Melissant, op Goeree-Overflakkee. Die laatste plek (51°46’10.46″N, 4°2’5.93″O) schijnt voor Nederlandse begrippen erg gunstig te zijn. In de nacht van 12 op 13 maart a.s. wordt in de Lus van Melissant weer zo’n Messier-marathon gehouden en Heijkoop riep gisteravond op om daaraan mee te doen. Denk niet dat je mega-grote instrumenten voor zoiets nodig hebt, want met een goede verrekijker zijn al vele Messierobjecten te zien (sommigen zoals M31, M42 en M45 zijn al met het blote oog te zien).

Andre Heijkoop

OK, sommige objecten zijn een kosmische pain in the ass, om het maar even plastisch uit te drukken, zoals M30, M74, M77 en M79, maar dat mag de pret niet drukken. Als je van plan bent ook een poging te wagen in dat weekend [1]en je bent in het bezit van een verrekijker of telescoop, warme kleding (met thermosokken 🙂 ), sterrenkaarten, een tikkie starhoppingservaring en een portie doorzettingsvermogen. moet je maar even met mij kontakt opnemen en dan geef ik ’t wel aan Heijkoop door. Zijn eigen record is 69 Messier-objecten in één nacht, waarbij bewolking hem ervan weerhield er nog meer te zien. Hopelijk dat 12/13 maart dat record verbroken wordt. Op naar de Lus van Melissant! 😀

Voetnoten

Voetnoten
1 en je bent in het bezit van een verrekijker of telescoop, warme kleding (met thermosokken 🙂 ), sterrenkaarten, een tikkie starhoppingservaring en een portie doorzettingsvermogen.
Share

Comments

 1. Hoi Adrianus,

  Ik zal me gelijk maar even opgeven bij je 😉

  BTW

  Heischor = Dreischor, anders krijg ik nog ruzie met de Zeeuwen.

  Groeten,

  André

 2. k wil ook graag een poging komen wagen

  een vraagje: stel dat de weersverwachtingen een dag eerder nou veel beter zijn, wordt het dan een dag vervroegd?

  groetjes

  Harro

 3. Hoi Harro,

  De keuze is vrij om de Messier marathon te houden wanneer het jou het best uitkomt.

  De eerste keuze is voor de zaterdag op zondagnacht omdat je dan de hele zaterdagmiddag kan gebruiken voor de voorbereiding.

  Zelf ben ik van plan zowel de vrijdag- en zaterdagnacht te gebruiken voor de marathon.

  En bij slecht weer kan altijd nog het weekend erna een poging gewaagd worden. Dat weekend valt wel samen met de landelijke sterrenkijkdagen, maar daar stoor ik mij niet aan.

  Dus eigenlijk heb je 4 nachten de kans om de Messier marathon te doen. Moet lukken toch??

  Groeten,

  André

Speak Your Mind

*