20 oktober 2020

Heeft de NASA een schaduwbiosfeer van arsenicum ontdekt?

Gaat de NASA-ontdekking over iets wat men ontdekt heeft in het Mono Meer in Californië?

[Update] Ik zie net in het acht-uur journaal dat onderstaand bericht helemaal juist is! Yes! 😀 Sinds de aankondiging gisteren van een NASA-persconferentie morgenavond om 20.00 uur Nederlandse tijd gonst het wereldwijd van de geruchten – gons gons, zoem zoem – over wat ze nou precies ontdekt hebben. Ze hebben ‘iets’ ontdekt, “an astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life”, maar wat dat dan precies is weet niemand, afgezien van een kleine wetenschappelijke ‘inner circle’. Vanuit die inner circle is inmiddels verklaard dat de NASA in ieder geval géén leven op een andere maan of planeet heeft ontdekt. Maar wat dan wel? De meeste gons-gons-zoem-zoem speculaties die ik her en der in de blogosfeer lees zeggen dat het zou gaan om de ontdekking van op arsenicum gebaseerd leven. Het zou gaan om buitenaards leven dat hier op Aarde voorkomt, hetgeen ook wel een schaduwbiosfeer wordt genoemd. Onderzoekster Felisa Wolfe-Simon zou in het Mono Meer in Californië in 2008 reeds aanwijzingen hebben gevonden voor een dergelijke schaduwbiosfeer. Zij vond toen namelijk micro-organismen in dat meer die kunnen leven met arsenicum. Ik ben geen bioloog of chemicus, maar uit wat ik begrijp is arsenicum, ondanks een verwantschap met fosfor – een belangrijke bouwsteen voor leven – dodelijk voor leven. Die micro-organismen die Wolfe vond konden dus leven met arsenicum. Dat is niet hetzelfde als dat arsenicum onderdeel is van die micro-organismen. In dat artikel uit 2008 van Wolfe speculeert ze al dat er wellicht leven is dat wel op arsenicum gebaseerd is en dat misschien vanuit de ruimte op aarde terecht zou zijn gekomen. Dat leven kwam dus naast de bestaande biosfeer terecht en dá t zou dan die schaduwbiosfeer hebben opgeleverd. Het zou dus kunnen dat Wolfe in Mono Lake micro-organismen heeft gevonden die werkelijk op arsenicum gebaseerd zijn. Ik zit trouwens zojuist nog even op m’n eigen vertrouwde Astroblogs te zoeken naar arsenicum en lees daar doodleuk dat we al in 2008 algen kenden wiens moleculen arsenicum bevatten. Ik heb geen idee of dat sloeg op die ontdekking destijds van Wolfe. Afijn, morgenavond acht uur weten we het! Tot die tijd: gons gons, zoem zoem. 😀 Bron: Times online (via een tweet van Emily Lakdawalla van The Planetary Society).

Comments

  1. Dus NASA meldt morgen dat er voor het eerst buitenaards leven hier gevonden is, want daar komt het dan toch op neer….

  2. Nee, hoeft niet. Als dat op arsenicum gebaseerd leven hier ontstaan is dan is het geen buitenaards leven. Het is dan wel leven dat een compleet andere basis heeft dan al het andere leven op aarde en dat maakt het wel een stuk waarschijnlijker dat elders in het heelal ook leven voorkomt. Zoals bijvoorbeeld op Titan. Als dat op arsenicum gebaseerde leven NIET op aarde is ontstaan – ik zeg met nadruk àls – dàn heb je inderdaad te maken met buitenaards leven, want dan moet het via een komeet of zoiets op aarde zijn gebracht. Maar ik betwijfel of de NASA de oorsprong van het arsenicum-leven kan reconstrueren.

  3. Ja, dat is zo. De denktank zat hier even te denken aan die bacteriele fossielen die ze een aantal jaren geleden zouden hebben ontdekt in een meteoriet van Mars.

    Mogelijkheden: ontdekking dat sommige bacterien in arsenicum kunnen leven, een nieuw soort bacterium dat arsenicum in het DNA heeft, arsenicum op een maan van Jupiter, of …..

  4. The briefing, set for Thursday, focuses on a paper being published in the journal Science, which has not been made public. It does not report finding life outside of Earth, according to science writers who have seen the paper. (Washington Post)

  5. Thanx! Over de ontdekking is overigens zo meteen Govert Schilling te gast bij Pauw & Witteman, Dus allemaal kijken!

  6. Heb Pauw en witteman gezien…per ongeluk welliswaar..zag namelijk opeens een bekend gezicht (Govert Schilling) voorbij flitsen…..enne…Govert was GOED…Wat zeg ik, steengoed met z'n duplo-blokjes uitleg!!!

  7. Ja, ik heb het ook gezien. Waar duplo al niet goed voor is. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: