25 mei 2024

Nee, geen geintje, dit ís de Draaikolknevel

We kennen de Draaikolknevel – ook wel M51 of NGC 5194 genoemd – meestal in een andere verschijning, zoals op deze foto. Maar dát hieronder is óók de Draaikolknevel, het prachtige spiraalstelsel in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici):

Credit: NASA, ESA, M. Regan and B. Whitmore (STScI), R. Chandar (University of Toledo), S. Beckwith (STScI), and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Nee, ze hebben niet gephotoshopt om deze afbeelding te krijgen. Het is een infraroodfoto van de Draaikolknevel die gemaakt is met de Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS), aan boord van de Hubble ruimtetelescoop. Door in dat deel van het electromagnetische spectrum te kijken heeft men geen sterren meer in beeld, maar wel stof. Héél veel stof zelfs. Wat we op deze opname zien is het skelet van dit prachtige spiraalstelsel in de vorm van de stofpatronen. De resolutie is een formidabele 35 lichtjaar. Details van stofwolken met deze omvang in de Draaikolknevel, welke 31 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is, zijn te zien. De sterren zijn op deze opname niet te zien, maar eigenlijk zien we toch weer wel sterren. Die stofwolken zijn namelijk de kraamkamers van nieuw te vormen sterren. Dáár waar de omstandigheden gunstig zijn krimpen de wolken ineen en beginnen jonge sterren aan hun onstuimige leven. Door opnames als deze van M51 te maken krijgen sterrenkundigen een beeld van de ontwikkeling van spiraalsterrenstelsels. Prachtig, nietwaar? Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*