24 september 2018

De rozerode gloed van stervorming


De helderrode wolk op deze nieuwe opname (hier in een grote versie te bewonderen) van ESO

Reacties

  1. Olaf van Kooten zegt:

    Ik vind de Magelhaanse Wolken boeiende objecten. Het zijn echte kosmische laboratoria, waarin zo'n beetje alle processen die te maken hebben met de geboorte en dood van sterren voorkomen – en dat allemaal tegelijkertijd, in één enkel sterrenstelsel. Omdat de Wolken min of meer diffuus zijn in vergelijking met spiraalstelsels (m.a.w. je kunt er vrij makkelijk 'doorheen' kijken) kunnen we ontzettend veel leren over deze twee dwergstelsels. Ik bedoel, in onze eigen Melkweg kunnen we niet zo goed ver weg kijken: ons beeld wordt al snel verstoord door stofwolken die ondoorlatend zijn voor zichtbaar licht.

    Wat ik trouwens ook bijzonder vind: de Magelhaanse Wolken worden ingedeeld als 'onregelmatige dwergstelsels', maar ze hebben ook bepaalde kenmerken van spiraalstelsels. Okee, een centrale verdikking ontbreekt (maar die ontbreekt bijvoorbeeld ook bij het 'normale' spiraalstelsel M33) en spiraalarmen ontbreken ook. Dat laatste kan komen door de verstorende invloeden van de Melkweg. Maar, vroeger (voordat ze de Melkweg zijn gaan naderen) waren de beide Magelhaanse Wolken waarschijnlijk dwergspiraalstelsels. Een héél zeldzame categorie, aangezien dit soort stelsels extreem gevoelig zijn voor externe verstoringen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.