19 juni 2024

M101 vanuit de Eiffel

André van der Hoeven – lid van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens – was vorige week in Bleialf in de Eiffel in Duitsland en daar kon hij zich onder een donkere hemel uitleven met z’n grote hobby: astrofotografie. Hij fotografeerde er diverse hemelobjecten, zoals M51, NGC 7380, de Melkweg, de Maan én… M101. De laatste – hierboven André’s resultaat ervan – is een prachtig spiraalsterrenstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer, die we ook wel kennen als het Windmolenstelsel. Even wat technische info over de foto en de gebruikte apparatuur: De opnamen zijn gemaakt met een Skywatcher ED80 en een Starlight Express SXV-H9 camera op een NEQ-6 montering. Er zijn 15 x 10 minuten Lum,  3 x 5 min. RGB en 3 x 10 min. Hα opnamen gemaakt. Guiding was via off-axis guiding met een DMK-21. André, mooi werk hoor!

Share

Comments

  1. Kijk, nu zou ik met een hele grote bek en heel competatief kunnen brullen "dat heb ik toch beter gedaan", want ik heb onlangs een aardig plaatje gemaakt van ditzelfde melkwegstelsel….eerder op deze "eerbiedwaarde digitale zender" verschenen in stemmig zwart-wit…..maar dan zou ik toch liegen dat het gedrukt staat want al zou ik deze zelfde fraaien spiraalnevel in kleur op de digitale korrel nemen met mijn Canon 1000 DSLR, dan nog krijg ik niet zo'n mooi en kleurrijk plaatje als die van geachte collega André…om de simpele reden dat hij dit plaatje heeft gemaakt met een specifiek voor astrofotografie bedoelde digitale camera die…heel belangerijk…NIET gekortwiekt is als het gaat om het registreren van het rode licht uitgezonden door de vele emmisie-nevels die melkwegstelsels nu eenmaal rijk zijn. Met uitzondering van de (helaas niet meer te koop zijnde) Canon 20 Da hebben alle DSLR's een filter vlak voor de beeldsensor zitten die dit heel belangerijke rode waterstof licht tegenhoud….en daardoor de op zich zeer voor astrofotografie zeer geschikte DSLR met een behoorlijke tekortkoming opzadeld. Dit filter zit er in om de kwaliteit van de doorsnee daglicht foto's onder alle omstandigheden op een hoog niveau te houden…..en da's ook wel weer begrijpelijk want digitale astrofotografie is natuurlijk maar een heer erg beperkt doelgroepje. Er is gelukkig een oplossing om de roodgevoeligheid van een (canon) DSLR op te voeren. Er zijn namelijk een aantal bedrijfjes die, tegen betaling (gemiddeld zo'n 350 euro), dit (infra) rood filter uit jouw DSLR kunnen verwijderen. Het gevolg hiervan is dat de "vangbaarheid" van emmisienevels flink toeneemt bij een gelijkblijvend kwaliteitsniveau voor de andere astronomische objecten. Ik heb ook tevens vernomen dat het het met het eventuele kwaliteitsverlies bij gewoon daglichtfotografie zeer meevalt. Het grootste nadeel van zo'n ingreep is dat je natuurlijk meteen naar alle gewone fabrieksgarantie kunt fluiten…..vandaar dat ik "het" voorlopig nog gewoon effe "zo" ga doen….danwel in stemmig klassiek zwart-wit danwel in ietwat teruggehouden kleur!

  2. Hoi Jan,

    Ik vind jouw foto's zeker ook niet onverdienstelijk. De objecten staan er toch al heel netjes op. Leuk om te zien dat je ook om aan het gaan bent voor digitaal 🙂 Je argumenten wat betreft de Canon zijn helemaal juist, er is echter nog één wezenlijk verschil. De Canon heeft zo'n 'vervelende' bayer matrix die er voor zorgt dat maar 25% gevoelig is voor blauw, 25% voor rood en 50% voor groen. Hierdoor lever je eigenlijk effectieve resolutie in omdat je altijd moet interpoleren. Dit blijft, zelfs als je het roodfilter laat verwijderen. Een astrocamera is op iedere pixel gevoelig voor de hele range, vandaar dat je maar met een ccd van 1,3 Mp al dit soort foto's kunt maken….

  3. ja…ja…wrijf het er maar nog eens een keertje lekker in dat die "analoog zeer opstandige meneer Brandt" dan toch is gezwicht voor het door mij zo lang verfoeide ende gevreesde digitale foto-spook..!! Ik heb al uitgebreid "boete gedaan" tenoverstaande van den gehele verbijsterde "Huygens-clan"..ha..ha..! OK, natuurlijk heeft zo'n DSLR ook zo z'n tekortkomingen….maarre… je moet eens weten hoe "over the moon" ik me nog steeds elke keer weer voel als ik voor de zoveelste keer "een stukje van de sterrenhemel" heb weten te vangen. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit hoe en met wat voor apparatuur (Nat danwel digitaal) je deze "sport" bedrijft, als JIJ maar gelukkig bent met het gemaakte plaatje, ongeacht hoe dat er ook uit moge zien, dan is alles OK……..enne reken maar dat ik vaak gelukkig ben…dat is dus lekker niet veranderd bij mijn overgang van Nat naar digitaal!!!

Speak Your Mind

*