14 juni 2024

Niet te filmen zo mooi: ISS, Endeavour en ISS vanaf de grond gefotografeerd!

De Franse astrofotograaf Thierry Legault heeft samen met Emmanuel Rietsch vanaf de grond foto’s gemaakt van Space Shuttle Endeavour – bezig aan missie STS-134 – en het internationale ruimtestation ISS die werkelijk subliem zijn. Neem deze serie foto’s, gemaakt op 29 mei j.l.:

Credit: Thierry Legault

Dubbelklikken s.v.p. voor de 😯 -versie! Het zijn ‘stills’ die gemaakt zijn van een video en je ziet in verbluffende resolutie het ISS, de Endeavour én de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02), welke door de Endeavour mee naar boven was vervoerd. Let wel: deze opnames zijn vanaf de grond gemaakt, ergens in Pau in Frankrijk. ISS en Endeavour waren 360 km hoog te vinden en bewogen zich in het zenit met een snelheid van 1,3° per seconde. Ik heb onlangs zelf het tandem ISS-Endeavour voor de zon langs zien schuiven en geloof mij: die snelheid is enorm! Legault heeft ook menig transities van diverse Space Shuttles over het zonsoppervlak gefotografeerd, zoals op 18 mei j.l., toen de Endeavour een paar minuten van de koppeling aan het ISS verwijderd was. Legault reisde speciaal voor deze foto naar Duitsland af, waar de omstandigheden qua timing (Endeavour dat nét op dat moment ISS nadert, precies op hét moment dat beiden voor de zon langs schuiven) ideaal was. OK, het weer was niet ideaal, dikke wolken die de lichtkracht van de zon met een factor honderd verkleinden, maar toch wist Legault dit eruit te persen:

Credit: Thierry Legault

Woehaha, niet te filmen zo mooi zijn deze opnames. Eh… over filmen gesproken: op deze pagina van Legault zijn nog meer juweeltjes te zien, zoals 3D-opnames van het ISS. En deze waarop je de Endeavour vastgekoppeld aan het ISS ziet en waarop je op het zonsoppervlak heel mooi de zogenaamde granulae kan zien, de convectiebellen van heet opborrelend plasma:

ISS en Endeavour gaan voor de zon langs. Op er achtergrond zijn de granulae te zien. Credit: Thierry Legault

Bovenstaande foto’s mocht ik met persoonlijke toestemming van Legault publiceren. Bron: Thierry Legault’s website.

Share

Comments

  1. Diepe zucht….eh…wat motten hier nou mee? Zijn dit soort droomplaatjes nu een "complete inspiratiebron" of een "complete ontmoedigingsbron"?? Hoe krijgt die gozer dit soort kwaliteit toch op de gevoelige chip getoverd….werkelijk ongelofelijk!! Nou ja….met een zijdelings bewonderend oog naar dit soort plaatjes kijkende toch maar gewoon tevreden zijn en blijven met de resultaten uit eigen keuken!

  2. Precies wat je zegt. schitterende foto's, maar je eigen werk – resultaat van 99% transpiratie en 1% inspiratie – blijft toch altijd het mooiste. 🙂

Speak Your Mind

*