15 juli 2024

De razendsnelle rotatie van Jupiter in beeld gebracht

De snelle rotatie van Jupiter

Afgelopen vrijdag hield André v.d. Hoeven z’n presentatie over astrofotografie bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens. Voor hem absoluut geen reden om het na afloop rustig aan te doen, want thuisgekomen ging hij direct aan de slag om zowel de reuzenplaneet Jupiter als de rode planeet Mars te fotograferen. In het geval van Jupiter leverde dat een mooie serie foto’s op, waarin je kunt zien hoe razendsnel die planeet wel niet roteert. In het volume van Jupiter passen maar liefst 1321 aardbolletjes en dat geeft wel aan dat de rotatieperiode van Jupiter van 9,84 uren – zeg maar 9 uur en 50 minuten, de aarde doet er bijna 2,5 keer zo lang over – gigantisch is. André filmde om de 15 minuten Jupiter met z’n Celestron C11 en DMK21 webcam en die film stackte hij vervolgens met Registax. Op een gegeven moment kwam ook de Rode Vlek in beeld, een mooi ijkpunt om te zien hoe het staat met de rotatie. André, mooi gemaakt hoor.

Share

Speak Your Mind

*