22 mei 2024

Process je eigen Hubble data: NGC 6357 en NGC 3521

Zoals al in een eerder post werd vermeld is NASA begonnen met de hidden treasures contest. Dit was de reden om eens te gaan struinen in de hubble legacy archive. Dit is echt een walhalla voor iemand die astrodata kan bewerken. Alle opnamen van de hubble zijn hier te vinden en je kunt er zelf mee aan de slag gaan.Ik heb de handschoen maar eens opgepakt en ben gaan zoeken naar nog niet eerder verwerkte beelden van de Hubble. Bij het zoeken vond ik opnamen van NGC 6357. Om nog onbekende redenen vormt NGC 6357 meerdere van de massiefste sterren die men tot nog toe heeft ontdekt. Eén zo’n massieve ster, nabij het centrum van NGC 6357, is in het onderstaande portret zichtbaar terwijl hij met zijn energetische straling zijn eigen interstellaire kasteel uithouwt uit het omringende gas en stof. In de grotere nevel worden de fijne patronen veroorzaakt door complexe wisselwerkingen tussen interstellaire winden, stralingsdruk, magnetische velden, en zwaartekracht. De algehele gloed van de nevel is het gevolg van de emissie van licht door geïonizeerd waterstofgas. Nabij de meer in het oog springende Kattepootnevel herbergt NGC 6357 de open sterrenhoop Pismis 24, waarin vele van deze enorm heldere en hete sterren samenscholen. De hier afgebeelde centrale delen van NGC 6357, te vinden in de richting van het sterrenbeeld Scorpius (Schorpioen), meten ongeveer 10 lichtjaar in doorsnede op de geschatte afstand van zo’n 8000 lichtjaar.Voor deze opname heb ik data gedownload met golflengten van 502nm (OIII), 656nm (Ha), 673nm (S2), 814nm (IR) en opnamen van de highres camera van de hubble op 660nm. Na het bewerken en samenvoegen ontstond onderstaand plaatje. Het leuke is dat dit dus een beeld is dat nog nooit door iemand eerder is gezien, dat maakt dit toch wel uniek.

NGC 6357 Hubble data (NASA/ESA), processing door André van der Hoeven

Een andere opname die uit de Hubble data kwam is een opname van NGC 3521. Het prachtige spiraalstelsel NGC 3521 bevindt zich op slechts 35 miljoen lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Leo (Leeuw). Hoewel het een diameter van zo’n 50.000 lichtjaar heeft, zijn in deze afbeelding, op basis van opnamen die gemaakt werden met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, vooral de centrale delen zichtbaar. In deze close-up worden de karakteristieke meervoudige, vlokkerige, onregelmatige spiraalarmen van dit melkwegstelsel benadrukt, die doorregen worden door stof en clusters van jonge, blauwe sterren. Dit is in contrast met veel andere melkwegstelsels, die een goed georganiseerd, grand design spiraalpatroon vertonen. NGC 3521 is een relatief helder melkwegstelsel aan de Aardse nachthemel en is makkelijk te ontwaren met behulp van een kleine telescoop. Niettemin wordt het vaak over het hoofd gezien door amateursterrenkundigen die op zoek zijn naar andere spiraalstelsels in Leo, zoals M66 en M65.

NGC3521, centrale deel gezien door Hubble (NASA/ESA), processing door André van der Hoeven

Ik zou zeggen ga zelf ook eens struinen, wie weet wat je nog ontdekt….

Share

Comments

  1. Mooi en leuk om foto's afkomstig van de Hubble telescoop te kunnen processen. Zijn deze nooit verwerkt omdat er een stukje onbelicht op staat of zijn daar andere redenen voor? Want ik neem aan dat de Hubble telescoop toch niet lukraak foto's maakt die niemand bekijkt of nodig heeft? Volgens mij moeten astronomen in de rij staan om een beetje tijd te mogen huren van de Hubble, of heb ik het mis?

    En: is NGC 3521 nu ook met Hubble pallet verwerkt of anders?

  2. Dit soort data is meestal voor wetenschappelijke metingen gebruikt. Bijv. voor sterspectra etc. Mooie plaatjes zijn eigenlijk maar een bijproduct…

  3. Mooie bewerkingen hoor. Ik denk dat Hubble uitstekende 'grondstoffen' biedt om mee aan de slag te gaan en te bewerken met diverse software. Bij die foto van NGC 6357 – met z'n 'uitgehouwen kasteeltorens' – moest ik direct denken aan zo'n ander Hubble-juweeltje, de beroemde foto van de Adelaarsnevel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adelaarsnevel André, heb je deze twee foto's opgestuurd als jouw inzendingen?

Speak Your Mind

*