21 juni 2024

Chicxulub-inslag gaf doodklap aan dinosauriërs

chicxulub

De Chicxulub-krater in Yucatan, Mexico. Credit: NASA/JPL? Caltech

Nieuw onderzoek heeft het verband versterkt tussen de inslag van een ongeveer tien kilometer grote planetoïde of komeet en het snelle uitsterven van de dinosauriërs, 66 miljoen jaar geleden. Volgens een internationaal team van wetenschappers, onder wie onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam, vielen de beide gebeurtenissen zo goed als samen. Als de inslag al niet de oorzaak van het uitsterven was, heeft hij in elk geval het laatste zetje gegeven.Onder wetenschappers bestaat nog steeds discussie over de oorzaak van het massale uitsterven van dier- en plantensoorten, dat ongeveer 66 miljoen jaar geleden plaatsvond. Behalve de inslag van een planetoïde of komeet zijn ook vulkaanuitbarstingen en klimaatveranderingen als mogelijke oorzaken aangevoerd. Zeker is dat zich voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán rond die tijd een grote inslag heeft voltrokken. Deze inslag heeft niet alleen een groot litteken achtergelaten, in de vorm van de ongeveer 180 kilometer grote Chicxulub-krater, maar ook een wereldwijd verspreid kleilaagje dat rijk is aan glasbolletjes, geschokte kwarts en het schaarse element iridium.Een nieuwe, nauwkeurige datering heeft nu laten zien dat de inslag 66.038.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden, met een onzekerheid van slechts 11.000 jaar. Daarmee zit er maar ongeveer 33.000 jaar tussen het moment van inslag en het snelle uitsterven van de dinosauriërs. De wetenschappers benadrukken echter dat dit niet bewijst dat de inslag de enige oorzaak was. In de miljoen jaar daarvóór vertoonde het klimaat op aarde een aantal perioden van flinke afkoeling, mogelijk ten gevolge van een reeks vulkaanuitbarstingen in India. Hierdoor stonden veel soorten toch al op het punt van uitsterven.

vulcanic ash sample

Teamleader Paul Renne zoekt naar vulkanische asmonsters op een paar centimeter afstand van de “dinosaurus-horizon”. Credit: Courtney Sprain.

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Speculatie, er is geen nauwkeurige methode die kan bepalen dat de inslag 66.038.000 miljoen jaar geleden plaastvond, met een onzekerheid van slechts 11.000 jaar?
  Bespottelijk, er zijn veel redenen om aan te nemen dat het onmogelijk is dat de aarde zo oud is.
  – het zoutgehalte in de zee is te laag
  – de oceanen zouden vol met sedimenten aangevoerd door de rivieren moeten zijn.
  – de zon krimpt, dat betekend dat ie vroeger groter was en een probleem zou opleveren ivm zijn dan vergrote zwaartekracht, alle planeten zouden opgezogen moeten zijn.
  – Jupiter koelt af, hoelang kan iets afkoelen?
  – de afstand maan aarde neemt toe, we verliezen de maan , dat betekent dat de maan vroeger dichterbij stond, reken door en we zouden belachelijk zware getijden hebben gekend waardoor er geen leven mogelijk zou zijn
  – de inslag gaat uit van evolutie, steen waarop het miljoenen jaren regende zou al het leven op aarde veroorzaken, terwijl door Pasteur al aangetoond werd dat dode materie geen leven kan voortbrengen
  – hoeveel DNA kan er uit steen voortkomen? , helemaal nix.
  РDNA is zo complex, het heeft oa een embedded code en een encrypted code, waarvoor een sleutel nodig is ̩n dus intelligent design
  Рer zijn geen overgangsfossielen, nergens niet, terwijl er volgens Darwin er miljoenen gevonden zouden moeten worden , maar er is er niet ̩̩n, niet ̩̩n!

  Evolutie is een religie, een uiterst stompzinnige kwaadaardige religie, die beweert dat we aangespoeld protoplasma zijn, volkomen kolder , uitgedacht door Darwin, die alles heeft geconstrueerd uit een paar vinkjes, die diversiteit kenden. Maar het bleef een vink.
  De pest is dat het in je kinderjaren al in je hersens geprentb wordt, met mooie plaatjes van Dino’s heb je de kinderen al om, dat blijft de rest van je leven blijkbaar in je hersens geprent, terwijl als je er goed over nadenkt, het de grootste kolder is die je aangepraat is.
  Evolutie is een menselijke dwaalleer, waarom men in de toekomst hartelijk kan lachen

  • Shem, je reageert wel vaker op de Astroblogs (en vast en zeker ook op andere blogs en fora) en je kritiek is er altijd eentje van ‘waar halen jullie die onzin vandaan, ik weet het véél beter’. Vervolgens gaan mensen op jou reageren en dat doen ze dan met allerlei argumenten die steek houden, maar ik merk dan jij dat nooit reageert. Dus je komt met kritiek, mensen trachten dat te weerleggen (zoals in dit geval Olaf) en daarna blijft het van jouw kant stil. Kijk maar eens hoeveel mensen reageerden op deze blog n.a.v. jouw vraag: http://www.astroblogs.nl/2012/12/21/het-heelal-is-13772-miljard-jaar-oud/ Naar aanleiding van die kritiek van jou heb ik zelfs een aparte blog gemaakt over het heelal (http://www.astroblogs.nl/2012/12/23/hoe-kan-er-nou-een-compleet-heelal-uit-het-niets-ontstaan/ ) en ook daarvan heb ik nul komma niks meer van jou gehoord. Kortom, je doet wat met de reacties die jouw reactie uitlokt en gaat er inhoudelijk (lees: met tegenargumenten) op in of je houdt verder je mond.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Helaas staan wij van AstroBlogs volkomen achter een Oude Aarde en achter Evolutie, hoewel beiden het bestaan van Intelligent Design niet uitsluiten. Ongeacht wat mijn mening is, ik zie niet in waarom een heelal dat ontstaan is door Intelligent Design geen 13.7 miljard jaar oud kan zijn.

  Ik zal op een paar van jouw punten ingaan: het zoutgehalte en sedimenten van de zee heb ik geen direct antwoord op, omdat ik geen geoloog ben. Ik weet zeker dat iemand met verstand van dat soort zaken haarfijn aan je kan uitleggen hoe dit zit.

  Voordat de zon de hoofdgroepfase van waterstoffusie bereikte, was ze inderdaad groter. Maar ook minder dicht, met een vrijwel even grote massa als nu. De zwaartekracht was dus gelijk. Overigens zorgt een grote zwaartekracht er niet voor dat alles plots naar binnen wordt gezogen (zelfs niet bij een zwart gat, je kan ook daar gewoon een stabiele omloopbaan aannemen), zo werkt zwaartekracht niet.

  Jupiter is nog steeds aan het afkoelen ja. Hoe lang iets kan afkoelen? Triljarden jaren, in sommig gevallen (zoals bij witte dwergen. Volgt allemaal de natuurwetten hoor.

  Het leven is ontstaan door regen op steen, maar rondom hydrothermische schoorstenen in de diepzee. Hoe dat exact is gegaan is niet goed bekend, maar ik weet zeker dat wij binnen een paar honderd jaar in staat zijn om ZELF leven te maken.

  Voldoende overgangsfossielen hoor 🙂

 3. @Shem,

  Kom jij uit staphorst en omgeving??? 😛
  Zo naief om te denken dat evolutie slechts een theorie is die door mensen bedacht is om een en ander te verklaren…

  Wat is volgens jouw dan de theorie die leven op aarde verklaard?

Speak Your Mind

*