14 juli 2024

Komeet zou op Mars kunnen inslaan

C 2013 A1 view from Mars

Credit: Kim Poor

Het is een drukke tijd qua kometen. Komeet Pan-STARRS verdwijnt langzaam uit beeld, terwijl Komeet ISON onderweg is. Ook de planeet Mars maakt zich op voor een spectaculair schouwspel: in oktober 2014 zal Komeet Siding-Spring vlak langs de Rode Planeet scheren en mogelijk zelfs in botsing komen met de planeet!In de laatste jaren zijn tientallen sondes en rovers naar Mars gestuurd om de Rode Planeet te verkennen. Op dit moment cirkelen drie actieve sondes rond de planeet, terwijl twee rovers het oppervlak onveilig maken. Mars is droog, onherbergzaam en schijnbaar levenloos. Toch zouden de sondes en rovers binnenkort een hele andere wereld kunnen verkennen. Er is namelijk een kleine kans dat Mars volgend jaar oktober getroffen zal worden door Komeet Siding-Spring. De kern van de komeet is vermoedelijk 1 tot 3 kilometer groot en beweegt met hoge snelheid, ongeveer 56 kilometer per seconde. Als Mars geraakt zou worden, zou hierbij evenveel energie vrijkomen als bij 35 miljoen megaton TNT. Om dit in perspectief te zetten: de inslag waarbij de heerschappij der dinosauriërs ten einde kwam (65 miljoen jaar geleden), was met 100 miljoen megaton drie keer krachtiger. De meteoor die explodeerde boven de stad Tsjeljabinsk, afgelopen februari, deed dit met 80 miljoen keer minder energie (!).

Comet Impact on Mars

Credit: Don Dixon/Cosmographica.com

Een inslag hoeft niet persee het einde te betekenen voor het Amerikaanse Marsprogramma. Maar het zou het programma wel transformeren – samen met de planeet zelf. Zie het maar als een reusachtig klimaatexperiment – bij een inslag wordt enorm veel materiaal de atmosfeer ingeslingerd, hetgeen zou kunnen resulteren in een warmer en natter Mars dan we gewend zijn.Als de atmosfeer ondoorzichtig wordt, zou dat problemen kunnen opleveren voor de Opportunity-rover, die wordt aangedreven door zonnecellen. Curiosity daarentegen, zou nergens van last van hebben: deze rover heeft een nucleaire energiebron. Daarnaast zouden de Mars-sondes het oppervlak een tijdje niet kunnen zien – althans, totdat het puin is weggetrokken.Zelfs een bijna-botsing zal een spectaculaire gebeurtenis zijn. Mars zou dan namelijk ingebed kunnen zijn in de gasvormige, stoffige “atmosfeer” van de komeet (de zogenaamde “coma”). De komeet zou dan, gezien vanaf Mars, een helderheid van de nulde magnitude kunnen bereiken. Geloof me, dat is bijzonder helder!

C 2013 A1 passage Mars

Credit: Follow Mars

De camera’s van ALLE actieve NASA-sondes zouden gebruikt kunnen worden om Komeet Siding-Spring (officieel C/2013 A1 “Siding Spring”) te fotograferen. Het is wel de vraag of Mars Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter in de juiste richting kunnen kijken: ze zijn ontworpen om naar beneden te kijken; niet naar boven. Missie-ontwerpers zijn aan het uitzoeken of dit tot de mogelijkheden behoort.Ook de Mars-rover zouden ingezet kunnen worden om de komeet te observeren – punt is wel dat dit ’s nacht moet gebeuren. Opportunity wordt aangedreven door zonnecellen, dus het is de vraag of deze ’s nacht voldoende reservestroom beschikbaar heeft om foto’s te maken. Curiosity heeft dit probleem niet, en heeft dus een betere kans om ’s nachts Komeet 2013 A1 te observeren.Ten slotte zouden er Martiaanse aurora’s kunnen plaatsvinden. Mars heeft, in tegenstelling tot de aarde, geen wereldwijd magnetisch veld. Er zijn echter wel gemagnetiseerde gebieden, waar magnetische “paraplu’s” uit de grond schieten. Hierdoor wordt Mars bedekt door een wirwar van magnetische polen, vooral aan het zuidelijke halfrond. Als de komeet de Rode Planeet passeert, dan zal het geïoniseerde gas uit de coma in botsing komen met de magnetische paraplu’s, waardoor overal aurora’s zichtbaar kunnen zijn.

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Jammer dat Mars rond die tijd voor onze waarnemingen vanaf de aarde ook ongunstig staat. Die gaat ’s avonds veel te vroeg in het westen dan onder.

Speak Your Mind

*