Het koloniseren van Mars zou voorlopig wel eens onmogelijk kunnen blijken, zo blijkt uit de recente “Humans 2 Mars Summit” conferentie. De oorzaak is niet van technologische aard – het zijn gezondheidsredenen die het koloniseren van Mars kunnen tegenwerken. Dan heb ik het niet eens over straling, maar over iets heel simpels: stof!
Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat Marsstof rijk is aan perchloraten. Het fijne stofmateriaal dat geproduceerd wordt door waterstofperchloraat kan schildklierproblemen bij mensen veroorzaken. Daarnaast bevat het Marsstof ook veel calciumsulfaat (“gips”). Hoewel dit niet giftig is, kan het bij langdurige blootstelling longproblemen veroorzaken, vergelijkbaar met de longziekte anthracose (“mijnwerkersziekte”).
Alsof dit niet genoeg is, is het oppervlak van Mars ook rijk aan silicaten. Als dit in de longen terecht komt, kan het met het longvocht gaan reageren, waardoor giftige gassen geproduceerd worden.
Nu zullen sommige lezers protesteren “dat ze daar hebben toch ruimtepakken voor uitgevonden hebben”. Dat klopt helemaal, helaas is het schoonmaken van deze pakken een penibele taak. Tijdens de Apollo-missies kwam NASA erachter dat maanstof een veel groter probleem was dan gedacht. Het stof bleef aan de pakken en laarzen plakken, als gevolg van statische elektriciteit.Op Mars zou het stof opgezogen worden en vervolgens gaan opbouwen in luchtfilters e.d. – hierdoor een aanvullend levensbedreigend element toegevoegd aan de toch al gevaarlijke Marsmissies. Voordat we een manier vinden om superfijn stof geheel uit een gecontroleerde omgeving te verwijderen, is het beter om voorlopig niet aan kolonisatie te denken. Bron: Physorg.
Daar hebben ze toch de Sonic Shower voor uitgevonden?>
Of een goede stofzuiger? Een Marsstof-zuiger.