6 december 2023

Aardkern draait niet synchroon met rest van planeet

Earth Center out of sync

Credit: ANU

We weten allemaal dat de aarde draait onder onze voeten. Nieuw onderzoek heeft nu uitgewezen dat de aardkern niet synchroon draait met de rest van de planeet – bijna alsof de aarde en de aardkern in sommige opzichten “ontkoppelt” zijn. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door identieke aardbevingen te analyseren die soms met tussenpozen van weken of jaren optreden op breuklijnen.

“Of ze nu tien, twintig of dertig jaar na elkaar plaatsvinden, deze aardbevingen verlopen bijna precies hetzelfde”, verklaart hoofdonderzoeker Horvoje Tkalcic op nieuwssite van de Australian National University. “Er zijn slechts minieme verschillen en die zijn te verklaren aan de hand van de vaste binnenkern van de aarde. Door die kleine verschillen te analyseren hebben we de geschiedenis gereconstrueerd van de rotatie van de aardkern in de laatste vijftig jaar”, aldus Tkalcic.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de aardkern met een andere snelheid roteert dan de aardmantel, maar blijkt ook dat de rotatiesnelheid variabel is. De onderzoekers hebben ontdekt de de aardkern sneller draaide in de jaren ’70 en ’90, maar langzamer in de jaren ’80. De meest dramatische versnelling heeft mogelijk in de laatste jaren plaatsgehad, maar aanvullende onderzoeken zijn nodig om dit te bevestigen.

Opvallend genoeg is de notie dat de aardkern met een andere snelheid draait dan de rest van de planeet, al in 1692 voorgesteld door Edmund Halley, de naamgever van de Komeet van Halley.

“We hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de interne structuur en de dynamiek van onze planeet te begrijpen”, zegt Tkalcic. “Maar dit is pas het eerste experimentele bewijs dat de binnenkern roteert op verschillende snelheden.”

Bron: Physorg

Share

Comments

  1. persoonlijk doet mij dat denken aan een niet-soepel//slecht in zijn vet lopende danwel enigszins versleten (nou ja mag het ook even na een paar miljard – maar toch op zijn allerminst 6000 -jaar ) kogellager.
    veel gekker zou het zijn indien de assen niet in lijn staan, maar dat moet misschien nog uitgevogeld worden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d