13 april 2024

Bevat het Arctische permafrost een slapende reus van klimaatverandering?

Het onderzoeksvliegtuig van CARVE dat onderzoek doet aan permafrost in Alaska

Impressie van het onderzoeksvliegtuig van CARVE dat onderzoek doet aan permafrost in Alaska. Credit: NASA.

Een drie jaar geleden gestart project van de NASA genaamd CARVE [1]Dat staat voor “Carbon in Arctic Reservoirs Vulnerability Experiment” heeft laten zien dat het goed mogelijk is dat in de altijd bevroren permafrost in de Noordpool en de arctische regionen daaromheen enorme hoeveelheden organisch koolstof verborgen liggen. Schattingen geven aan dat in het permafrost tussen de 1400 en 1850 miljard metrische ton aan koolstof zit, met name in de eerste drie meter van de bovenste laag. Dat is een gigantische hoeveelheid, zeker als je beseft dat de mensheid sinds 1850 zo’n 350 miljard ton aan koolstof via fossiele brandstoffen heeft geproduceerd, één van de vermoedelijke oorzaken van de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde zou de permafrost z’n karakter van permanente opslagruimte van koolstof wel eens kwijt kunnen raken en zou de koolstof in de atmosfeer terecht kunnen komen, hetgeen een versterkte klimaatverandering zou kunnen opleveren. De video hieronder laat meer zien van het werk van Charles Miller (NASA’s Jet Propulsion Laboratory), één van de deelnemers aan CARVE.

Bron: NASA.

Voetnoten

Voetnoten
1 Dat staat voor “Carbon in Arctic Reservoirs Vulnerability Experiment”
Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  kunnen we ’t niet opstoken op een kouwe winterdag. ?

 2. P Hein zegt

  Tja beetje treurig dat er op de wetenschappelijke internet site, een bericht staat waarin tussen neus en wijsvingers door, de mens schuldig word bevonden aan de vermeende opwarming van de aarde. Terwijl de hoax toch voornamelijke bestaat uit leugens en bedrog van de uiterst sterke millieu maffia ook wel E.U genaamd.
  Dit maakt deze site meteen een stuk ongeloofwaardelijker , en dat is jammer want ik volg deze site al een tijd,

  Met vriendelijke groet

  • Olaf van Kooten zegt

   Don’t shoot the messenger, beste P Hein! Wij brengen het nieuws van allerlei bronnen en NASA is zo’n bron. Als je het niet eens bent met de inhoud van de bron, dan moet je dat niet op ons bord gooien 😉 – wij gaan er normaal gesproken van uit dat NASA een betrouwbare bron is 🙂

  • Precies, helemaal met Olaf eens. Praten over klimaatverandering is spitsroeden lopen, er is altijd wel een partij die het absoluut niet eens is met je stellingname.

   • p Hein zegt

    Zo mijn reactie heeft niet helemaal gedan wat ik had willen zien, hoopte dat er meer mensen zouden reageren.

    En het is waar dat ik de boodschapper niet moet aanvallen, maar ik had dat stukje uit de tekst gelaten, ook al werd hier gezegd dat meningen verschillen en er altijd mensen zijn die iets tegenspreken, wat ook waar is natuurlijk. Alleen gaat dat natuurlijk niet altijd op, sommige dingen zijn gewoon bewezen leugens en dat is zeker wat die zogenaamde opwarming van de aarde betreft (althans waar de schuld bij de mens word gelegd want de aarde warmt al op sinds de laatste ijstijd) En daarom vind ik dus dat op een site als deze waar we toch te maken hebben met serieuze zaken waarvan overigens ook alles behalve vast staat dat dingen ook zo zijn en dus ook zo behandeld worden, dus waarin discussie plaatsvind om tot een zekere kern van waarheid te komen, deze onzin over klimaat leugens buiten beschouwing moeten laten!

    vriendelijke groet,

    • Olaf van Kooten zegt

     Helaas houden wij van AstroBlogs ons altijd aan de wetenschappelijke consensus. En dat is dat de mens voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de klimaatsverandering. Daarnaast is AstroBlogs niet het podium voor een klimaatdiscussie – mede omdat het AstroBlogs-publiek nogal passief is en niet vaak reacties achterlaat. Voor discussies verwijs ik je naar NUjij.nl, waar alle AB-artikelen ook op gepubliceerd worden en waar veel sneller een discussie op gang kan komen.

     • p hein zegt

      Bedankt voor deze duidelijke reactie, door de zogenaamde klimaat verandering aan de mens toe te schrijven. Daarmee is deze site totaal ongeloof waardelijk geworden, en mij naar Nu.nl verwijzen zegt helemaal genoeg die site zit vol met domme antisimieten en doorgeslagen linkse milieu freaks.
      Dit was mijn laatste bezoek aan deze site.
      Houdoe en bedankt

     • Olaf van Kooten zegt

      Als je AstroBlogs meteen ongeloofwaardig vind, puur en alleen omdat wij de wetenschappelijke consensus volgen, dat vind ik een beetje overtrokken. Het is toch geen probleem, dat je het niet met ons eens bent op het gebied van klimaatverandering? Dan is toch niet meteen alles wat we schrijven ongeloofwaardig?

      Daarnaast gaf ik de link naar NUjij alleen maar omdat je zat te klagen dat weinig mensen hier reageren. Daar kunnen wij ook niets aan doe, geloof me, ik zie ook liever dat de bezoekers van AstroBlogs vaker met elkaar de discussie aangaan. Ik snap best je antipathie tegen NUjij, ik deels ze ook gedeeltelijk, maar ik probeer alleen maar aan te geven dat je daar i.i.g. sneller een discussie te pakken hebt.

 3. p Hein zegt

  Ik wou toch nog even reageren, na er een paar nachten over te hebben geslapen,

  U hebt ook gelijk dat ik een wel erg overtrokken reactie heb gehad, maar dat komt hierdoor:

  Het is tegenwoordig al heel erg moeilijk om ergens betrouwbare informatie vandaan te halen aangezien iedereen onderhand lijkt te liegen voor eigen gewin (en daarmee bedoel ik zeker de klimaat hysteri) politici en ook zeker wetenschappers,
  en ik dacht nu eindelijk een fatsoenlijke site gevonden te hebben en dan lees ik in het stukje dat de mens weer ergens de schuld van krijgt en dan zakt de moed mij in de knieen. Want wie kan ik nu in godsnaam nog geloven in de wereld van de wetenschap, want naar mijn mening is wetenschap iets waar we op zoek gaan naar wat dichtbij de waarheid komt (als wij als mensen wel ooit de waarheid te weten zullen komen) en niet dingen zoeken om de eigen waarheid (lees leugens) bevestigd te zien.
  Dus ik wil mijn ecxuses maken naar u en de diegene die de berichten plaatsen. En ik zal mij verder van commentaar onthouden.

Speak Your Mind

*