1 december 2023

Nieuw soort ruimtewind ontdekt

Plasma uitstroom van plasmasfeer naar magnetosfeer

Plasma uitstroom van plasmasfeer naar magnetosfeer. Credit: ESA/ATG medialab.

Door een zorgvuldige analyse van metingen van de Europese Cluster-ruimtesondes, die onderzoek doen aan elektrisch geladen deeltjes in de omgeving van de aarde, hebben onderzoekers een zogeheten ‘ruimtewind’ ontdekt waarvan het bestaan twintig jaar geleden al werd voorspeld.

Via deze ‘ruimtewind’ verliest de plasmasfeer van de aarde ongeveer negentig ton plasma per dag. Het plasma (een gas van elektrisch geladen deeltjes, bestaande uit positief geladen atoomkernen en ionen en negatief geladen elektronen) waait met een snelheid van ca. 5000 kilometer per uur van de bovenste lagen van de aardse dampkring naar de buitenste magnetosfeer van onze planeet.

Uiteindelijk verdwijnt het plasma in de interplanetaire ruimte. De ontdekking, die vandaag gepubliceerd wordt in het vakblad Annales Geophysicae, kan mogelijk meer inzicht bieden in het gedrag van de magnetosfeer van de aarde.

Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

  1. Toch leuk dat er steeds meer ontdekkingen worden gedaan in deze richting. Wellicht dat de plasmakosmologie http://nl.wikipedia.org/wiki/Plasmakosmologie en de gewone wetenschappelijk algemeen geaccepteerde kosmologie gaan samenwerken.

    Ik ben op dit spoor gekomen door het boek: “Het Noorderlicht” van Lucy Jago. isbn 90-5847-107-1 Een aanrader ! Het boek gaat over het leven van Kristian Birkeland. Het is zeer aangrijpend en geeft goed aan hoe de metingen en inzichten van Birkeland door de Engelse wetenschappelijke society onder leiding van lord Kelvin zijn genegeerd.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: