28 mei 2024

Explosie Russische raket door defect besturingssysteem (+video’s)

Proton crash

Credit: Roscosmos

Het vorige week bij de lancering neerstorten van een Russische Proton-draagraket op de lanceerbasis Bajkonoer was te wijten aan (een slechte programmering van) het besturingssysteem. Dat heeft een bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie meegedeeld.

Op 2 juli stortte een Proton-M nog geen halve minuut na de ontsteking van de eerste trap neer op 2,5 km van het lanceerplatform. Volgens een bron binnen de ruimtevaartindustrie zijn tijdens de assemblage van de drietrapsraket wellicht verkeerde parameters in het besturingssysteem ingebracht. Die slordigheid maakte dat het besturingssysteem de verkeerde commando’s kreeg.

De onderzoekscommissie is nog aan het werk, het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft zich nog niet uitgesproken over de oorzaak van het falen, waarbij ook drie satellieten van het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass teloorgingen.

Premier Dmitri Medvedev heeft zijn adjunct Dmitri Rogozin de opdracht gegeven de schuldigen te identificeren, met inbegrip van hoge functionarissen binnen Roscosmos. Rogozin moet ook maatregelen uitwerken om soortgelijke ongelukken in de toekomst te vermijden.

Voor de ramptoeristen onder jullie volgen nu enkele filmpjes van het voorval 😉

Share

Speak Your Mind

*