16 april 2024

Hubble ziet mysterieus en bejaard spiraalstelsel

Deze opvallende kosmische wervel is het centrum van het sterrenstelsel NGC 524, gezien door de Hubble-ruimtetelescoop. Dit stelsel bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen op een afstand van 90 miljoen lichtjaar.

NGC 524 is een lensvormig sterrenstelsel. Dit soort stelsels worden geacht een tussenstadium te vormen in de evolutie van sterrenstelsels – het zijn namelijk geen spiraalstelsels en ook geen elliptische stelsels. Lensvormige stelsels worden geacht het resultaat te zijn van spiraalstelsels die hun gas zijn verloren en dus ook hun vermogen om nieuwe sterren te maken. Hierbij zullen de spiraalarmen langzaam vervagen, waarna een vormloze schijf van oude sterren overblijft.

Onderstaande foto laat de vorm van NGC 524 in detail zien. Aan de hand van de foto blijkt dat het stelsel nog een beetje gas over heeft in de omgeving van de centrale verdikking. Er is zelfs nog enige spiraalvorm overgebleven, wat vooral zichtbaar is in de stofbanden.

NGC 524

Credit: ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Judy Schmidt

Bron: NASA

Share

Comments

  1. is het derhalve veroorloofd aan te nemen dat spiraalstelsels met het klimmen der jaren door meer
    arm-omvattingen worden gekenmerkt. ?
    dus in de prattijk bijv slechts 2 of 4 oorspronkelijke armen die zich meermaals om de kern//centrale verdikking wikkelen.
    en als dit eventueel door de centrifugale krachten op de centrale spin wordt veroorzaakt is het dan niet logisch dat er stervormend materiaal aan de kern wordt onttrokken. ?

Speak Your Mind

*