23 juni 2024

Medvedev berispt hoofd ruimtevaartbureau na serie mislukkingen

Soyuz lancering mei

De Russische eerste minister Dmitri Medvedev heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos, Vladimir Popovkin, berispt omdat hij zijn functies niet correct zou uitgeoefend hebben. Dat melden de Russische persagentschappen. Popovkin moet vrezen voor zijn ontslag in het geval van een nieuwe mislukking in de Russische ruimtevaart.

De Russische ruimtevaartsector kreeg de afgelopen twee jaar af te rekenen met een reeks tegenslagen. Zo mislukte het om een communicatiesatelliet in een baan om de aarde te brengen. Begin juli ontplofte bovendien een Russische Proton-M-draagraket, die drie navigatiesatellieten naar de ruimte zou brengen, na de lancering boven de Russische kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. Daarbij kwam 600 ton giftige brandstof vrij in de atmosfeer.

In september maakte de Russische president Vladimir Poetin zijn intentie kenbaar om de sector opnieuw in handen te nemen. Hij ontsloeg de leider van een van de voornaamste ruimtevaartcentra in het land. Popovkin staat sinds april 2011 aan het hoofd van Roskosmos, na het ontslag van de vorige directeur die heel wat tegenwind kreeg na verschillende mislukkingen.

Bron: ANP/Belga

Share

Speak Your Mind

*