20 maart 2019

Het is bijna zeker: de (meeste) mammoeten zijn uitgeroeid door een kosmische inslag

Younger Dryas climate change

Climate changes associated with the Younger Dryas, highlighedhere by the light blue bar, include (from top to bottom): cooling and decreased snow accumulation in Greenland, cooling in the tropical Cariaco Basin, and warming in Antarctica. Also shown is the flux of meltwater from the Laurentide Ice Sheet down the St. Lawrence River.

Zo’n 13.000 jaar geleden, toen de aarde langzaam ontwaakte uit een lange ijstijd, vond er plotseling een periode van snelle en intense afkoeling plaats. Gedurende zo’n 1000 jaar was de ijstijd weer helemaal terug – een periode dat de Jongere Drya’s wordt genoemd. Omdat het klimaat in een paar jaar tijd veranderde van continentaal naar polair, kreeg het leven niet de kans om zich aan te passen. Mammoeten en vele andere grote zoogdieren stierven uit.

Waar is deze plotselinge afkoeling door veroorzaakt? Er zijn vele theorie

Reacties

  1. http://joppie zegt

    n.a.v. enige recente docu’s over massaal aangetroffen mammoet-resten in Siberische modderbanken denk ik dat de werkelijke doodsoorzaak niet zozeer de koudegolf na de inslag is geweest maar veeleer verdrinking door de geblokkeerde afvloeïing naar de Poolzee van de vooral zuid-noord lopende Siberische rivieren. Mogelijk zijn de steppen en toendra’s waar de mammoeten hun habitat hadden massaal ondergelopen door de niet aflatende waterstromen afkomstig van Himalaya en overige zuidelijke hooglanden.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: