7 december 2019

Aardmantel geleidt minder hitte dan gedacht

earth structure

Als we de evolutie van de aarde willen begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe het hittetransport plaatsvindt in de diepe aardmantel. De diepe mantel bevindt zich zo’n 660 tot 2900 kilometer onder het aardoppervlak. Men heeft gebruik gemaakt van een nieuwe serie experimenten om de omstandigheden op deze diepte na te bootsen. Het blijkt dat het hittetransport lager is dan voorgaande schattingen hebben uitgewezen: zo’n 10,4 Terawatt, oftewel ongeveer 60% van het energiegebruik van de huidige beschaving.

De diepe mantel bevindt zich bovenop de buitenkern – hier heerst een druk van 230.000 tot 1,3 miljoen keer de luchtdruk op zeeniveau. De heersende temperaturen zijn als een inferno – 1500 tot 3700 graden Celsius. De belangrijkste bestanddelen zijn oxiden van magnesium, silicium en calcium.

De atomen in de diepe mantel vormen een vaste (chemische) oplossing met een ongeordende structuur.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.