14 juli 2024

Komeet ISON is groen geworden

komeet ISON (credit: Michael Jaeger)

komeet ISON (credit: Michael Jaeger)

De komeet ISON blijkt van kleur veranderd te zijn: was de kleur van de coma van komeet C/2012 S1 (ISON), zoals ‘ie volledig heet, eerst blauwwit, nu is het groen geworden. Begin volgende week zal de komeet langs de planeet Mars vliegen, gadegeslagen door een bataljon instrumenten aldaar, zoals de sondes Mars Express en Mars Reconnaissance Orbiter en de Marsrover Curiosity – een groene komeet bij een rode planeet, da’s interessant. Recente foto’s van komeet ISON, zoals het exemplaar hierboven dat op 28 september j.l. gemaakt is door amateur-astrofotograaf Michael Jaeger, laat zien dat ‘ie er nu groen uit ziet, een teken dat wijst op verhoogde activiteit van de kern. Bij het naderen van een komeet tot de zon zullen door de toenemende temperatuur gassen zoals waterdamp, kooldioxide en ammonia vrijkomen uit de ijsachtige kern. Ook komen de organische verbindingen cyanogeen en diatomisch koolstof vrij, op zichzelf kleurloze gassen, die groen zullen fluorisceren als ze door het ultraviolette licht van de zon worden beschenen. Dat heeft voor de gekleurde makeover van komeet ISON gezorgd. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. nieuwsbreker Alex zegt

  Astroblog. Over komeet Ison. In Amerika heeft een persoon via infarood verrekijker een komeet gespot in de oostelijke horizon op 5 uur die vleugels heeft, hier dat artikel http://www.godlikeproductions.com/forum1/message2367864/pg1 . De Sumeriers zeiden dat Niburu de gevleugelde was. Kunnen we dit natrekken vanuit Nederland met zo een verrekijker?

 2. Alex, die persoon weet helemaal niet of het een komeet is, dat vraagt hij juist op dat forum. En op Niburu ga ik helemaal niet in, dat is samen met het Nemesis-verhaal klinkklare onzin. Wereldwijd zullen er tienduizenden mensen met zo’n infrarood verrekijker zijn, dus mocht dat object met vleugels zo gemakkelijk zichtbaar zijn, dan zou het toch door veel meer mensen moeten zijn gezien.

 3. Niburu..planet X etc ==> was de troetel naam voor ISON.
  Vraagje : Waarom worden mensen als de overheid wereld wijd en esa nasa etc zenuwachtig om ISON?
  bang voor de mogelijke meteorieten regen?

 4. Ik zou hem ook graag door mijn telescoop willen zien. Nu lees ik op Spacepage.be dat ISON begin oktober in sterrenbeeld leeuw ter hoogte bij ster Regulus staat. Even op Stellarium gekeken welke kant ik moet kijken en als ik het goed heb zie ik dat ie op 5-10-2013 tijd 6:45 op het Oosten staat. Eerder las ik ergens anders dat hij rond Spica te zien zou zijn (begin oktober) maar dan zou er een paar uur bijgeteld moeten worden omdat hij anders achter de aarde zit. Nou, ik ben benieuwd ik ga mijn telescoop maar weer naar boven slepen omdat het zicht op ’t Oosten daar het best is 😛

  http://www.spacepage.be/nieuws/waarnemen-hemelverschijnselen/hoe-zit-dat-nu-met-komeet-ison

 5. Wat geweldig om te lezen,ben reuze benieuwd wat er staat te gebeuren,enne nee die doembeelden over het einde der aarde en planeet x moet ik alleen maar om lachen,wat ik wel mooi vind is een verslag van onderzoeken die nasa heeft gedaan over kometen en dat ze soms met hun handen in het haar zitten.
  Niet altijd alles is te voorspellen toch 😉
  Ik zag gisteren dat er beelden waren uit een land die ik niet ken,die een aantal meteoren regens lieten zien waar bij ze zeiden dat het komeet ison was,hij is er toch nog wel hoop ik?

 6. Evert Jan Poorterman zegt

  Alex/Janny/Adriaan/Olaf/anderen,

  astronomen van nu zijn, net als die van eeuwen geleden en die van millennia geleden, wetenschappers, echter met een groot verschil; die van nu zijn gericht op sterrenkunde, terwijl die van eeuwen her ook astrologen waren en kennis hadden van de aard der sterren/sterrenstelsels en hun invloeden op de hen omringende omgeving.

  Dat ‘sterrenkijken’ wordt tegenwoordig niet meer als wetenschappelijk gezien en vaak af gedaan als klinkklare onzin. Koffiedikkijkers, handlezers, tenenlezers, glazenbolkijkers, paranormalen ofwel astrologen voorspelden ooit oorlogen, zagen in de sterren wanneer er honger en dorst over het land kwam enzovoorts…

  en daarom worden ook de berichtgevingen uit het oude Soemer over Nibiru/Mardoek, opgeschreven op de kleitabletten afgedaan als klinkklare onzin, omdat dezelfde astronomen/astrologen met deze informatie kwamen. Dus allemaal onzin en geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van nog een planeet…

  of een ster in ons stelsel. Dat Dogon, Hopi, Maya’s en andere natuurvolken ook melding maken van deze ster, dat er de afgelopen eeuw ‘zieningen’, danwel voorspellingen zijn gedaan over de komst van een ‘gevaar’ uit de ruimte, dat luchten rood kleuren en rampen over de planeet komen, doet daar niets aan af.

  Iedereen mag het zijne/hare geloven; zowel de wetenschappers als de zwevers (amateurs/leken of grenswetenschappers). Ik begrijp Ardriaan en Olaf wel; die willen graag een schone cleane wetenschappelijke webblog, met allerlei relevant nieuws over ruimtevaart en geen nonsens van duizenden jaren her.

  Maar ja deze blog trekt kennelijk ook mensen aan die niet alleen in ruimtevaart en aanverwante wetenschappen geinteresseert zijn, maar inmiddels ook ‘kennis’ hebben genomen van het fenomeen Nibiru/PlanetX. Zij zijn nieuwsgierig en willen hierover meer weten. Adriaan en Olaf zouden er goed aan doen hierover te melden…

  dat zij geen voeling hebben met Nibiru/PlanetX, maar wel begrijpen dat er geinteresseerden zijn wat dit onderwerp betreft… en hen hierover niet kunnen inlichten. Dat is beter dan de ‘gelovigen’ in die planeet/ster af te doen als lieden die geloven in klinkklare onzin. Er is nu eenmaal interesse in Nibiru/PlanetX.

  Astroblog kan deze geinteresseerden niet helpen, eenvoudigweg omdat bij Astroblog de kennis ontbreekt en ook de inspiratie hierover te berichten. Prima! Kan en mag allemaal. Degenen die meer over Nibiru/ PlanetX willen weten kunnen binnenkort terecht op http://www.niburu.co. Ik zal een serie artikelen schrijven over Nibiru…

  in een wekelijkse reeks met alles der op en der an. Geinteresseerden kunnen me ook rechtstreeks bereiken op [email protected]. Ik geef sinds 1994 lezingen over deze planeet/ster en schreef artikelen voor Frontier magazine en schrijf mijn Nieuwsbrief aan mijn lezers over de 12e planeet en aanverwante onderwerpen.

  groet Evert Jan

 7. W kunnen wel ver de ruimte in kijken , maar de extra maan bij Jupiter zagen we niet 😛
  wel 3 planeten waarvan 1 super planeet die er net zo uit zien als aarde..grappig.
  Ison zien ze maar de meteoor die rusland raakte zagen ze niet.
  En de felle blauwe (bal) boven amerika afgelopen zaterdag , zag men ook niet aankomen.
  Er zijn zoveel vragen en eigenlijk weten we hier nog niks 😉

 8. Evert Jan, ik moet je dit keer helemaal gelijk geven. Ja inderdaad, de Astroblogs is een website voor astronomen, niet voor astrologen. Dus voortaan kan die laatste categorie lezers, inclusief degenen die aan kometen en/of hun staarten allerlei onheilspellende effecten toekennen, terecht op http://www.niburu.co. Evert Jan, succes met je site!

  • Evert Jan Poorterman zegt

   Arie, ik ben niet degene die http://www.niburu.co runt, maar ik ben slechts gastschrijver voor het komende halfjaar. In ongeveer 26 afleveringen zal ik alle zin en onzin schrijven over de 12e pla…komeet die een ster blijkt te zijn. Over zijn planeten, zijn bewoners en hoe deze ster ons zonnestelsel veranderde 4,1 miljard jaren geleden en ons sindsdien in een ijzeren greep houdt. Hij is de baas van dit stelsel en Hij ging ook als GOD de geschiedenis in. Alle culturen en samenlevingen eren deze beweeglijke ster. De oude Soemeriers noemden hem GUD en dat betekent letterlijk; ‘wilde stier’ of ‘aanstormende stier’. Hij werd de GOD van de bijbel en van alle religies. Alle gelovigen op deze planeet vereren een ster die zij nog nooit gezien hebben, maar zijn bestaan en aanwezigheid zit diep verankert in onze samenleving. Als wij de koning toejuichen en roepen ‘hiep hiep hiep hoera’, dan betonen wij eer aan de grote ster… hipe hipe hipe hu ra ofwel HI.PE. HI.PE. HI.PE. HU. RA. in oertaal, met de betekenis; ‘koude perser koude perser koude perser grote RA… de zich door de ruimte persende ster komt elke 3600 jaren terug in het centrum van ons stelsel en dan zien we RA, de grote rode en stralende ster. Hiep hiep hiep hoera is een eerbetoon aan de enorme stralende tweede zon, de bij-zon en in America de Bison, het grote prairierund, te vergelijken met de Stier, de wilde losgeslagen stier.

 9. Inderdaad,mare ik heb altijd al een intresse gehad in sterren en planeten,dat over die mayakalender is ontcijfert door mensen die opgravingen doen,niet de mayawoorden persoonlijk 😉 .
  En inderdaad die inslag van die meteoor,die was wel heel groot zo als je al melde Ison.
  Ik ben reuze benieuwd wat Ison gaat doen,hoe laat gaat hij langs mars?
  Enne ik ben geen voorspeller of zo iets dergelijks,schrijf gedichten hahaha 😉

 10. @Evert Jan Poortman
  Mooi hoe je dat omschrijft zeg,zeer intressant

  • Dag Janny,

   het is niet alleen mooi omschreven… maar nog waar ook! Het is zeer interessant want zonder die Stier… euh ster bestond moeder Gaia niet en waren wij der ook niet geweest. Ik ontdekte jaren terug al dat de Kosmos gebaat is bij actie-reactie, bij confrontaties, botsingen en tenminste bij frictie zoals dat ook het geval is met de tectonische platen die langs elkaar schuren. Telkens als ik een lege straat in reed, op een enkele geparkeerde auto na, bleek er een auto de straat in te draaien die me achterop kwam of tegemoet reed en precies gelijktijdig aankwam als ik de geparkeerde auto passeerde… dan riep ik; ‘Kosmos’, zeggende ‘ik heb het begrepen en ik zie het’. Een lege straat, geen tegemoetkomend danwel achteroprijdend verkeer en precies als ik al fietsende de geparkeerde auto passeer duikt er opeens een medeweggebruiker op. Ik begreep dat dat een ‘kosmische’ wetmatigheid is en dat het model staat voor het scheppende proces van ‘leven’ in het Universum, de Kosmos, het HeelAl, het Al-wat-Is ofwel de Alhimheid. Zonder botsingen geen leven. Zonder confrontaties geen contact en zonder frictie geen processen. Groet Evert Jan

 11. Dit is wel grappig Evert Jan,
  Ik woon in een rustig deel van het land en kom vaak geen kip tegen. Als mijn moeder hier is, zij woont in een druk gedeelte, komt ze vaker verkeer tegen dan ik. Laatst riep ze nog…. hoe kan dat nou, iedere keer als jij rijd kan je altijd zo doorrijden en als ik rijd moet ik overal voor stoppen. We zijn er toen aandacht aan gaan geven en het klopt.
  Geen idee waar dat aan ligt. Het is misschien zo, dat als je iets verwacht, gebeurt het ook. Actie reactie. Ik denk nooit (in het verkeer dan) en laat alles komen zoals het is. Stuk rustiger.

 12. Ison heeft geen invloed op aarde 😛
  waar blijft de winter, hagel in suriname, extreme kou en sneeuwval in 2/3 van amerika, overstromingen in australie, sneeuw in de woestijn .. nee ik denk ook niet dat een magnetische veld de aarde verstoort XD
  En Nibiru of planetx of wat dan ook, komt bij alle religie’s aanbod , zelfs de grot tekeningen tonen dit aan.
  maar die het gezien hebben lullen maar wat , helaas toen de hele wereld 😉

Speak Your Mind

*