16 juni 2024

Spitzer maakt verjaardagsfoto

Carina Nebula by Spitzer

Credit: NASA/JPL-Caltech

De infrarood-ruimtetelescoop Spitzer is tien jaar geworden! Tijdens die periode heeft de telescoop de stoffige gebieden in kaart gebracht waarin sterren en planeten geboren worden. Daarnaast heeft Spitzer ons nieuwe inzichten verschaft in sterren, exoplaneten en sterrenstelsels. Dankzij Spitzer hebben we de spiraalstructuur van de Melkweg in kaart kunnen brengen, hebben we de atmosfeer van een exoplaneet kunnen bestuderen en hebben we een nieuwe ring bij Saturnus kunnen ontdekken.

De verjaardagsfoto laat de Carinanevel zien, een gebied van stof en gas dat gevormd wordt door de straling van de hyper-reuzenster Eta Carinae (120 keer de massa van de zon). Infrarode straling van de ster vernietigd het stof, waardoor holtes in de nevel gevormd worden, die omringd worden door pieken met een hogere dichtheid.

Op deze foto is het stof zichtbaar als rood, terwijl het hetere gas als groen wordt weergegeven. Spitzer werd oorspronkelijk de Space Infrared Telescope Facility genoemd, maar is later vernoemd naar een beroemde astronoom, wijlen Lyman Spitzer. De telescoop behoort tot de Great Observatories van NASA, samen met de Hubble Space Telescope, het Chandra X-Ray Observatory en de niet langer functionerende Compton Gamma Ray Observatory.

Spitzer heeft z’n koelstoffen voor de langere golflengten inmiddels verbruikt. Dat betekent dat de telescoop z’n “warme fase” is ingegaan, waarin nog steeds waarnemingen mogelijk zijn, maar alleen op kortere golflengten.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*