16 juli 2024

Probleem met Indiase Marssonde Mangalyaan is verholpen

Mars_Orbiter_Mission

Credit: ISRO

Gisteren bleek dat de Indiase sonde Mangalyaan – alias de Mars Orbiter Mission (MOM) – bij de vierde koerswijziging sinds de lancering vorige week dinsdag in de problemen was gekomen. Na de lancering kwam de Mangalyaan in een baan om de aarde terecht en door middel van een serie koerswijzigingen moest de sonde in een steeds hogere baan terechtkomen, eindigend in een lange vlucht naar de Rode Planeet, waar de sonde september 2014 moet aankomen. De eerste drie baancorrecties gingen volgens schema, maar bij de vierde ging het mis, want in plaats van een snelheidsverhoging van 130 meter per seconde werd de snelheid 35 m/s hoger en daardoor ging de hoogte van de € 50 miljoen kostende Mangalyaan van 71.000 km naar 78.000 km boven het aardoppervlak, in plaats van de beoogde 100.000 km. Door een extra baancorrectie is de sonde vandaag echter op de juiste hoogte gebracht – met 118.642 km zelfs iets hoger – en kunnen de komende koerswijzigingen volgens plan worden uitgevoerd. Op 16 november staat de volgende gepland en op 1 december tenslotte zal Mangalyaan in een zogenaamde heliocentric Mars transfer trajectory terechtkomen. Hieronder het vluchtplan van Mangalyaan.

Mangalyaan flightplan

Credit: ISRO

Share

Speak Your Mind

*