Met ’s werelds nieuwste en meest gevoelige camera – de Gemini Planet Imager (GPI) verbonden aan de 8-meter Gemini South telescope op de top van de 2,7 km hoge berg Cerro Pachon in Chili – is men er in geslaagd om een directe foto te maken van een exoplaneet, Beta Pictoris b. Die planeet draait om de ster Beta Pictoris, de op één na helderste ster in het zuidelijke sterrenbeeld Schilder (Pictor). De ster staat in het midden op de foto hierboven, afgedekt om het overvloedige licht tegen te houden, de planeet staat er rechtsonder van. Exoplaneten op directe wijze fotograferen is erg lastig, omdat ze ten opzichte van het licht van de ster zéér zwak zijn, hetgeen bemoeilijkt wordt door de enorme afstanden. Beta Pictoris b en z’n centrale ster staan 63 lichtjaar van ons vandaan en de planeet is enkele keren zo zwaar en 60% groter als Jupiter.
Op de foto hierboven zie je de GPI, de grote ‘doos’ onder het platform van de Gemini telescoop. De foto van Beta Pictoris b van GPI is de ‘first light’ opname. Het bleef echter niet bij die opname, want kort erna nam men deze foto van een stofring rondom de ster HR4796A, 237 lichtjaar van de aarde verwijderd, links in gewoon licht, rechts in gepolariseerd licht:
Men denkt dat dergelijke stofringen bestaan uit planetoïden of kometen, vergelijkbaar met de Kuipergordel of Oortwolk rondom het zonnestelsel. Door de gravitationele invloed van (onzichtbare) ‘herder-planeten’ denkt men dat de wolken de vorm van een ring krijgen, net zoals de ‘herder-manen’ de ringen van Saturnus beïnvloeden.
Speak Your Mind