16 januari 2021

Komt er een nieuwe Kleine IJstijd aan?

Credits; NASA

Wat is er aan de hand met de zon? Onze moederster zou nu superactief moeten zijn, maar lijkt wel te slapen, enkele krachtige zonneflitsen buiten beschouwing gelaten. Volgens wetenschappers is de zon in 100 jaar niet zo rustig geweest. Zou er een nieuwe Kleine IJstijd aankomen?

De zon kent een cyclus die zo’n elf jaar duurt. Het zou nu de tijd zijn voor een activiteit (het zonnemaxima) met veel zonnevlekken, maar in tegenstelling tot de verwachtingen is het oppervlak heel rustig. In plaats van gestaag in activiteit te stijgen, daalt het aantal zonnevlekken en lijkt de zon dus gas terug te nemen.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd – ook in de 17de en 18de eeuw was de zon extreem rustig. In deze periode zijn er nauwelijks zonnevlekken waargenomen – slechts vijftig per jaar, in plaats van de gebruikelijke 50.000. Die kalme fase wordt het Maunder-minimum genoemd. In die periode waren de winters extreem koud, vandaar dat het wel de Kleine IJstijd is gedoopt.

Volgens de bekende zonnewetenschapper Mike Lockwood is het zo’n 10.000 jaar geleden dat de activiteit van de zon zo snel afzwakte. Volgens hem is de kans zo’n 20 procent dat de zon binnen 40 jaar opnieuw in een Maunderminimum terechtkomt.

Bron: ANP

Comments

 1. Sorry, maar het Algemeen Nederlands Persbureau verdraait de boel weer eens.

  Zo kan de minimale fase waar wij nu in terecht lijken te komen nooit het Maunder minimum heten, eerder het Modern minimum. Bovendien waren er wel meerdere minimale en maximale fases van de zon met een eigen naampje:
  Oort minimum 1040 – 1080
  Medieval maximum 1100 – 1250
  Wolf minimum 1280 – 1350
  Sp̦rer Minimum 1450 Р1550
  Maunder Minimum 1645 – 1715
  Dalton Minimum 1790 – 1820

  Het ziet er naar uit dat we de Modern Maximum fase (1950 – 2004) achter de rug hebben.
  Naar mijn eigen bescheiden mening had Schwabe cyclus 23 een dubbele piek, de tweede piek(2004) luide een transitie periode in.
  Deze transitie periode heeft ongeveer 10 jaar geduurd en de huidige stand van zaken is dat deze periode achter de rug is en we nu nadat de magnetische polen zijn verwisseld op de zon daadwerkelijk in het Modern Minimum verkeren. Van Schwabe cyclus 25 zullen we hoogstwaarschijnlijk amper wat van merken, nog minder nog als cyclus 24.

  Het is wel weer juist dat er dus een kleine ijstijd in het verschiet ligt, dit roep ik zelf ook al jaren!
  Nu moet ik er wel bij opmerken dat het klimaat op aarde de tijd nodig heeft om zich aan te passen, het kan zowaar nog wel een paar jaar duren totdat er daadwerkelijk een kleine ijstijd aanbreekt.

  Als AB over 10 jaar nog bestaat wil ik er hier nog wel eens op terug komen, want er bestaat een kans dat ik het misschien wel bij het juiste eind zou kunnen hebben en dan zeg ik het heel voorzichtig ;).

 2. Enceladus zegt

  “nu nadat de magnetische polen zijn verwisseld op de zon”

  Pardon, maar heb je hier bewijs voor? Of is het slechts een vermoeden?
  Als het geen vermoeden is, dan heel graag je bron vermelden!

  Alvast bedankt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Blijft een vermoeden in mijn geval.
  Sorry ervoor.

  • Enceladus zegt

   Oke. No hard feelings.
   Maar we hebben toch tegenwoordig een satelliet die de zon 24/7 in de gaten houdt?
   SOHO zou zo’n ompoling toch moeten kunnen meten? Dus als je gelijk hebt, dan zou dat toch vastgesteld kunnen worden?

   Ik zeg overigens beslist niet dat je verder geen gelijk hebt. Sterker nog: IJstijden komen op onze planeet toch circa iedere 20.000 jaar voor? Wanneer was de laatste ook alweer? Help me eens… 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • We hebben idd meerdere mogelijkheden om de zon in de gaten te houden zoals de SOHO, mee eens.
    Maar de activiteit is dusdanig zwak dat hier niet direct een duidelijk beeld uit ontstaat naar mijn mening.
    Maar op basis van deze beelden had ik dus het vermoeden, zeker gezien het feit dat de zon nu weer iets actiever is, maar dat zal niet heel lang meer duren.

    Ook ben ik niet de enigste die denkt dat de zon is om gepoold, ook NASA bevestigde dit eind december 2013(hetgeen wat mij zo net te binnen schoot tijdens het opstellen van dit bericht, ik post hier ff geen links omdat anders het spamfilter weer gaat protesteren).

    Zo verwacht ik dat de zon de komende maanden steeds minder actief wordt met af en toe een M-klasse CME.

    Pas over een aantal jaar kan ik hoop ik met zekerheid mijn vermoedens bevestigen… of juist niet.

    Daarom zei ik ook ‘mijn eigen bescheiden mening’… Maar tot nu toe klopten mijn vorige vermoedens ook en is Schwabe cyclus 24 tot nu toe tot mijn grote teleurstelling ook daadwerkelijk veel minder heftig is uitgevallen(ik had wel graag van het poollicht-lichtspektakel willen genieten… maar amper tot niks).

    Ik weet wel dat NL 21000 jaar geleden in een ijstijd verkeerde, ik geloof dat je wel aardig in de juiste richting zit. Hier weet ik nog te weinig van en is een onderwerp waar ik me verder in zou moeten verdiepen.

    Eerlijker kan ik niet zijn.

 4. Oja, met een mini-ijstijd veroorzaakt door een minimale fase van de zon bedoel ik zelf iig geen echte ijstijd.

  Waar het mij meer in dit draadje om ging is dat het ANP ergens de klok hoorde luiden en niet weet waar de klepel hangt.

  • Enceladus zegt

   Zo’n mini-ijstijd lijkt me uitstekend nieuws voor de Vereninging Friesche Elf Steden! 😉
   Vooralsnog heb ik in geen tijden zo’n zachte winter meegemaakt. Het is verdorie al 19 januari en het heeft hier nog geen eens serieus gevroren!

   • De vereniging Friesche Elf Steden zal gewoon nog wel ff een jaartje of wat geduld moeten hebben, het klimaat op aarde heeft zoals ik al eerder aangaf even de tijd nodig om zich aan te passen. 😉

    Zo verwacht ik qua deze winter nog wel een verdere milde verloop en ook het voorjaar en de zomer zullen nog weleens zeer teleurstellend kunnen uitpakken dit jaar, verwacht zowel geen strenge winter als dat ik een relatief natte zomer verwacht die zwaar tegenvalt. Misschien een kortstondige periode dat het echt lekker zomerweer is, maar een topzomer verwacht ik niet. Wat ik er van begrepen had is dat voorafgaande aan een kleine ijstijd de boel globaal iets opwarmt, ook de oceanen met dus meer neerslag als gevolg. Vandaar dat 2014 weleens heel erg tegen zou kunnen vallen.

    Een jaartje of 3, kan iets langer zijn gaat de winter plotseling echt invallen. Die polaire vortex boven de VS was slechts een voorteken vermoed ik, een voorteken van wat ons wellicht ook te wachten staat hier in NL.
    Of het daadwerkelijk ook hier zo hevig wordt hangt van dusdanig veel factoren af dat ik er geen bevestigend antwoord op kan geven en mijn kristallen bol heb ik omdat ik er niet meer in geloofde op MP verkocht, gniffel gniffel 😀

 5. Dit is niet echt schokkend te noemen, ik ben juist blij dat er nog iets is wat gewoon lekker zijn eigen weg gaat,
  zonder dat de mens enige controlerende invloed op heeft.

  Prima, laat het maar kouder als het zo moet. Ik laat me niet gek maken en de natuur zijn gang gaan.

 6. Er is geen klimaat verandering. Ik snap wel Olaf dat als je beetje mee wilt tellen in journalistiek land dat je die leugens moet blijven verkopen… En dat je je ziel moet verkopen, en mensen voor moet liegen.

  De zon die bepaald ons klimaat voor het grootste gedeelte, dus kunnen we nu eindelijk ophouden met de leugens????

 7. Bericht komt niet van Olaf, maar van het ANP. Dit stukje heeft Olaf niet zelf geschreven. 😉

  Geen klimaatsverandering??? Zolang als dat het klimaat bestaat, veranderd het klimaat voortdurend. 😉

  Dat er in de mainstream dingen door elkaar gehaald worden en er gepropageerd wordt met cijfertjes is voor mij al lang geen nieuws meer.

  In principe is de wetenschap onderverdeeld in twee kampen: Het ene kamp denkt dat de klimaatsverandering een natuurlijk proces is en niet de mens als hoofdschuldige ziet, terwijl het andere kamp juist de mens als grootste veroorzaker ziet en de mainstream heeft eenmaal voor dat laatste kamp gekozen, doe je als gewone sterveling toch niks tegen ook al denk je er totaal anders over.

  Er is maar 1 betrouwbare factor en dat is de tijd, want de tijd zal het uiteindelijk leren wie er uiteindelijk gelijk gaat krijgen, hier kun je momenteel nog niks over zeggen. Ik zal zeggen: Geef het even de tijd. 😉

  • Oke ik had duidelijker moeten zijn, er is inderdaad al klimaatsverandering sinds het onstaan van de aarde en zonnestelsel.
   Alleen de grote grove leugens dat het komt door co2 (lees planten voedstel) En door de mens in zijn algemeenheid is bewezen niet waar, bovendien is er van opwarming al 17 jaar inmiddels niks waar. Maar goed leugens en angst zaaien onder de bevolking leverd miljaren op voor de zogenaamde “elite” En hier op deze site slikken de meeste het voor zoete koek, mede dankzij jaren lange indoctrinatie op scholen en via televisie:)

   En inderdaad de msm liegt er al tientallen jaren lustig op los. Net als de hele EU.

   • Wybren de Jong zegt

    Als jij zo zeker weet dat de menselijke CO2 uitstoot geen opwarming van de aarde veroorzaakt, dan mag je wel eens wat verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur toevoegen aan je reactie.
    Of heb je die verwijzingen niet?

    • O die zijn er zat, en ik heb hier al eens velen artikelen geplaatst, geen zin omdat nog eens te doen, en daarbij mensen die geindroctrineerd zijn en zelf niet nadenken zijn nooit te overtuigen. Al zet ik hier 100 feitelijke waarheden neer, dan nog zullen u en andere manieren vinden/ bedenken om te zeggen dat het niet waar is,
     Klimaat hysterie is als een godsdienst, alleen als je gelooft is het waar. En als je maar door blijft roepen dat het zo is dan zal het ook wel zo zijn.

     En mensen hebben niet het minste besef dat ze gewoon gebruikt/misbruikt worden door hele slechte mensen die hier de touwtjes in de handen hebben, De “elite” zeg maar, ik heb oprecht medelij met die mensen, (niet de ” elite” die moeten we zo snel mogelijk berechten en ophangen )die te dom om zelf na te denken en dus andere maar lekker napraten en zicht geheel vrijwillig laten indocrineren en hersenspoelen op een manier waar noord korea nog een puntje aan kan zuigen

     Ik ga u en velen toch niet overtuigen, is ook niet nodig u zal zelf gaan inzien met de tijd hoe hard u voorgelogen bent, en hoe dom u was om alles maar te geloven, en dat moment zal hard aankomen….

     En dan zal u nog terug denken aan wat ik nu neerkalk. En als je de natuur echt bestudeerd (dus op eigen houtje) dan zie je pas echt goed hoe dom het is om te denken dat het beetje co2 dat wij uitstoten zou zorgen voor een opwarming hahaha het is gewoon lachwekkend.

     En hebt u wel eens langs snelwegen gekeken hoeveel bomen er goeien?? en in steden waar veel auto;s rijden?? half nederland is groen u kunt het met uw eigen ogen zien……….

     Slaap maar rustig door

     • Enceladus zegt

      “zo snel mogelijk berechten en ophangen” en “een manier waar noord korea nog een puntje aan kan zuigen”

      Heb je in de gaten dat je zelf Noord-Koreaanse praktijken aanprijst?
      In Nederland krijgen mensen een eerlijk proces en worden ze zeker niet opgehangen.

      “te dom om zelf na te denken”

      Over dom gesproken: probeer eerst eens zelf foutloos Nederlands te schrijven. Jouw stukje staat vol met taaffouten…

      “En dan zal u nog terug denken aan wat ik nu neerkalk.”

      Nee hoor, dat vergeten we zo snel mogelijk

      groet,
      Gert (Enceladus)

 8. Enceladus zegt

  Er is nog een derde kamp hoor (al moet ik desnoods in mijn uppie in een tentje zitten) en dat kamp denkt dat klimaatsveranderingen van alle tijden zijn en dus een natuurlijk proces, maar dat deze ronde de klimaatsverandering een soort turbo-boost krijgt dankzij Homo Sapiens.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik kom er wel bij zitten. Klimaatveranderingen zijn van alle tijden, de aarde en alles erop is in beweging, dus het klimaat ook.
   Daarbij is het mijn inziens redelijk dom om te ontkennen dat de mens geen invloed heeft op het huidige klimaat. Alles wat wij extra uitstoten in de atmosfeer is nooit natuurlijk, het is door onze invloed. Daarbij laat ik nog in het midden welk effect het nou precies heeft, maar onze inbreng heeft weldegelijk invloed.
   Zo is bijvoorbeeld de ozonlaag niet op natuurlijke wijze uitgedunt dan wel niet haast verdwenen op sommige plekken, dat is dankzij onze, de mens, invloed. Ook dit heeft effect op het klimaat gehad, door onze toedoen dus.

 9. Ff mezelf citeren 😀 :
  “Geen klimaatsverandering??? Zolang als dat het klimaat bestaat, veranderd het klimaat voortdurend. 😉 ”

  Met andere woorden zeg ik dus hetzelfde 😉
  Wat zeggen wil dat jij dus niet de enigste bent die dat denkt 😉

 10. Enceladus zegt:
  21 januari 2014 op 12:31
  Over dom gesproken: probeer eerst eens zelf foutloos Nederlands te schrijven. Jouw stukje staat vol met taaffouten…

  Ik heb inderdaad veel taalfouten omdat ik snel moet typen, en daarbij ben maar blij want inhoudelijk heb je geen weerwoord, dus het enige wat jou nog rest is ingaan op de taalfouten. Nee dan heb je de discussie gewonnen hahaha. En als jij goed leest zeg ik eerst berechten, wat dus betekend dat ze eerst een proces krijgen, en ophangen is de enige straf voor mensen die zo slecht zijn als zij, dan hoeft de maatschappij ook niet te betalen voor de charlatans.

  PS ik hoop dat ik genoeg taalfouten heb gemaakt anders weet je helemaal niuks meer te zeggen:)

  • Enceladus zegt

   “Ik heb inderdaad veel taalfouten omdat ik snel moet typen”

   Waarom? Zit ‘de elite’ je op je hielen?

   Verder ga ik met jou helemaal niet inhoudelijk in discussie, want mensen die menen dat andere mensen moeten worden opgehangen, die zijn gewoon niet fris in hun hoofd!

   Ik raad je aan om eens te gaan kijken op Geenstijl. Die site afficheert zichzelf met de slogan ‘tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’. Ik weet zeker dat jij je daar thuis zult voelen!

   groet,
   Gert (Enceladus)

 11. Peter, je hebt vanaf nu ook niets meer te zeggen, want ik heb je geband. Ik dook even in de geschiedenis van de reacties en zag dat ik je op 19 december 2013 ook al had geband, maar door een ander IP-nummer heb je die dans kennelijk ontsprongen. Zodra je begint over ophangen van mensen als straf laat je zien dat je hier niet thuis hoort.

 12. Tja ban mij maar dat is namelijk makkelijker dan de waarheid onder ogen zien, en dan als excuus het ophang verhaal als argument geven, wat overigens een hele nette bewoording is. Maar goed.

  Het Is al net zo treurig als die leugens blijven geloven en verkondigen meneer Nouwens , u zou uw werk als journalist eens serieus moeten nemen ipv als een mak schaap achter de rest aan lopen… Zoals 99% van de nep journalisten doen. Schaam u

  PS bannen heeft weinig zin ik heb honderd pc’s tot mijn berschikking

  • Enceladus zegt

   @Peter: reacties van jou zullen vanaf nu direct verwijderd worden zodra één van ons ze opmerkt. Dus bespaar jezelf en ons alsjeblieft de moeite! Bedankt alvast…

   groet,
   Gert (Enceladus)

 13. Ook raar, het laatste bericht hier is van ‘CB-Interactive zegt: 20 januari 2014 op 18:14’ ….
  Na het verwijderen van alle Astroblogs cookies (en opnieuw opstarten van de pc) werkt nog steeds de blauwe hyperlink niet (bij recente reacties) maar ook de nieuwe reacties zie ik nergens als ik handmatig naar beneden scrol (slik) Dat zijn 6 nieuwe berichten die spoorloos zijn! Heeft iemand enig idee hoe ik dat moet oplossen?

  Excuses, het werkt opeens 😀

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: