6 december 2023

Uniek: een maansonde die een andere maansonde fotografeert

Credit: NASA/Goddard/Arizona State University

We kenden al de foto’s gemaakt met NASA’s maansonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de achtergelaten instrumenten van de diverse Apollomissies op het maanoppervlak. Maar nog niet eerder was er een foto van een maansonde gemaakt door een andere maansonde, beiden rondjes draaiend om de maan en daarmee een stuk ingewikkelder dan niet bewegende objecten op het maanoppervlak. Tot deze week, want de NASA heeft nu een foto gepubliceerd die door dezelfde LRO gemaakt is van de op 7 september 2013 gelanceerde Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), eveneens van de NASA. Op 15 januari j.l. kwamen beide sondes in hun baan om de maan erg dicht bij elkaar in de buurt, 9 kilometer van elkaar verwijderd, waarbij LADEE ónder de LRO door vloog. Beiden draaien met een snelheid van 1,6 km per seconde om de maan en omdat de LRO-camera (LROC) enige tijd nodig heeft om de foto te maken is LADEE – op de foto hierboven in de gele cirkel – iets langgerekt. Hieronder een uitvergroting:

Credit: NASA/Goddard/Arizona State University

Via photoshopping werd het uitgerekte beeld van LADEE teruggebracht tot z’n daadwerkelijke afmeting. Het resultaat was dat daardoor het maanoppervlak – op de foto hierboven nog vrij scherp – onscherp werd. Op de foto werd vervolgens een afbeelding gelegd van LADEE en dat heeft de volgende animatie opgeleverd:

Credit: NASA/Goddard/Arizona State University

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    “beiden rondjes draaiend om de zon”. Op zich is er niets mis met deze stelling, maar contextueel is het waarschijnlijker dat je bedoelde: “beiden rondjes draaiend om de maan”.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d