24 juni 2024

Zijn de dinosauriërs uitgeroeid door donkere materie?

Credit: The Digital Artist / Pixabay.

Het lijkt een tikkeltje vergezocht, maar twee natuurkundigen – Lisa Randall en Matthew Reece (Harvard Universiteit), niet de minsten in hun vakgebied – hebben het aangedurfd om een verband te brengen tussen het uitroeien van de dinosauriërs, 66 miljoen jaar geleden door de inslag van een groot object op aarde, en donkere materie. De gedachte van Randall en Reece – in dit vakartikel geopenbaard – is dat er statistische aanwijzingen zijn dat het zonnestelsel gedurende haar 240 miljoen jaar durende omwenteling om het centrum van de Melkweg een op- en neergaande cyclus meemaakt die 70 miljoen jaar duurt. Iedere 35 miljoen jaar – de helft van die cyclus – zou het zonnestelsel in een schijfvormig gebied terechtkomen waar de donkere materie dichter opeen zit en waar de gravitationele invloed op het zonnestelsel groter is.

De zon in ons Melkwegstelsel. Credit: CalTech.

Als dat gebeurt dan zal dat van invloed zijn op de wolk van ijsachtige objecten, die het zonnestelsel omringd, de zogenaamde Oortwolk. Door deze invloed zal een deel van die objecten in hun baan verstoord raken en richting het centrum van het zonnestelsel vliegen, waar ze als kometen te zien zullen zijn. Het zijn dit soort kometen, die periodiek onder invloed van de donkere materie zorgen voor de grote inslagen op aarde en daarmee voor de extincties, de uitroeiing van diersoorten. Randall en Reece geven toe dat het statistische bewijs mager is en dat er talloze kraters op aarde zijn, waarvan de ouderdom niet past binnen de periode van 35 miljoen jaar, maar meer als een soort oproep over deze gedachte na te denken hebben ze dit artikel gepubliceerd. En dat is alleen maar goed, is mijn idee. Bron: The Reference Frame.

Share

Comments

  1. Anti-E-deeltje zegt

    hou het simpel, neem een zondvloed. Als je dit boek leest, weet je waarom: “Evolutie, een ei zonder kip?” door Drs. B. Hobrink.

Speak Your Mind

*