21 juli 2024

Hoe de James Webb Space Telescope zich zal ontvouwen in de ruimte

Credit: NASA

De James Webb Space Telescope (JWST) – beoogd opvolger van de Hubble Space Telescope (HST) – zal ergens in 2018 worden gelanceerd en dan een reis van maar liefst 29 dagen afleggen naar Lagrangepunt L2, anderhalf miljoen km van de aarde. Ter vergelijking: de HST hangt zo’n 560 km boven de aarde, een tikkeltje dichterbij. Tijdens die reis van bijna een maand zal de JWST zich beetje bij beetje ontvouwen tot de enorme ruimtetelescoop die het is – bekijk deze blog nog even waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de HST en JWST. In de laadruimte van de Ariane 5 raket waarmee de JWST vanaf Spacecentrum Kourou in Frans-Guyana zal worden gelanceerd is de JWST zeer ingenieus ingepakt, hoe ‘ie zich zal ontvouwen zien we in de volgende schitterende animatie:

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Theo Lockefeer zegt

  Misschien wel de belangrijkste wetenschappelijke gebeurtenis uit ons leven …..toch ? 🙂

  Schitterende animatie !

 2. Wat bedoel je, dat ‘ie in 2018 de ruimte in gaat? Tsja, dat wordt wel een spannend maandje ja. Doet mij denken aan de landing van de Curiosity in augustus 2012, de seven minutes of terror tijdens de tocht door de ijle atmosfeer van Mars en de landing met de skycrane. Bij de JWST worden het 29 days of terror. 😀

 3. Theo Lockefeer zegt

  ik bedoel de hele JWST expeditie , ik zou willen dat ie er al ¨hangt¨
  heb een (hopelijk ongefundeerd ) angstgevoel dat er iets mis gaat
  en ¨we¨ kunnen niks doen als ie diep in de ruimte is ………….

 4. Jochem Peeters zegt

  Hij gaat in de L2 Halo Orbit draaien, maar waar is dat precies?

  Het zouden er toch 6 worden, die samen 1 telescoop gingen vormen, of ben ik nu abuis?

 5. Tinslee J. zegt

  James Webb Telescope, is iets waar de meeste wetenschappers halsreikend naar uitkijken. Met z’n 6 diameter grote spiegel, zal er echte ongelooflijke zicht op de interstellar space worden verkregen. Meer dan we nu met de hubble kunnen zien en doen.

  Dit alles ook nog een buiten de aardse invloedsferen, vandaar dat ie naar de L2 punt gaat. Daar heeft de Hubble nu gewoon last van, dat is zonde en wordt nu dus met JWT vele male beter.

 6. Net een prachtige animatie gezien – hoe krijgen ze het technisch voor elkaar en dan op die hoogte – waarom gebruik maken van zonnen energie en niet van nucleaire energie – dan zijn er een aantal schakelingen niet nodig .

Speak Your Mind

*