16 juli 2024

Wat als de maan op de plaats van het ISS zou staan?

Het internationale ruimtestation ISS draait op een hoogte van 420 kilometer z’n rondjes rond de aarde. Maar hoe zou het eruit zien als de maan op diezelfde afstand zou staan? Nou, behoorlijk spectaculair kan ik je vertellen!

Op deze afstand zal de maan opkomen in het westen en ondergaan in het oosten. De maan draait tegen-de-klok-in rondom de aarde (gezien vanaf een punt boven de noordpool) – in dezelfde richting als de rotatie van de aarde zelf. Normaal gesproken draait de maan veel langzamer rond de aarde, dan dat de aarde rond haar as draait, waardoor de maan opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Als de maan op een afstand van 420 kilometer staat, dan zal ze veel sneller rond de aarde draaien. Vandaar dat de maan dan opkomt in het westen en ondergaat in het oosten.

Natuurlijk kan de maan nooit zo dicht bij de aarde staan. Op die afstand bevindt onze natuurlijke satelliet zich ruim binnen de Roche-limiet – de afstand waarop de getijdenkrachten van een groter hemelobject (in dit geval de aarde) sterker zijn dan de zwaartekracht van een kleiner hemelobject (in dit geval de maan).

De Roche-limiet van de aarde en de maan staat op een afstand van 18.000 kilometer vanaf het aardoppervlak, oftewel zo’n 1-20ste de huidige onderlinge afstand. Als de maan ook maar een centimeter dichterbij komt dan dat, dan zal ze uiteen vallen en een prachtig ringenstelsel vormen.

Maar dat is natuurlijk niet het enige probleem: zelfs als de maan intact zou blijven, zal de invloed van haar zwaartekracht op onze planeet gigantisch zijn, en wellicht apocalyptische vormen aannemen. Maar goed, het blijft een leuk gedachtenexperiment en een fantastische animatie 😉

Oh, de credits gaan naar Yeti Productions voor hun fantastische werk!

Share

Comments

 1. Tinslee J. zegt

  ’t is jammer dat het nooit ervan gaat komen, aangezien de Maan ieder jaar met 4cm van ons verwijderd.
  Maar filosoferen over dit is altijd leuk! Prachtige animaties bytheway…

 2. Erik Van Rie zegt

  Het moet mogelijk zijn maar ik zou niet weten hoe, om de zwaartekrachteffecten te berekenen en dan te beschrijven die optreden moest de maan inderdaad zo dicht bij staan. Ik kan me bv voorstellen dat een auto of een mens veel minder wegen als de maan in het zenith van de waarnemer staat. iedereen heeft dan te maken met een tijdelijke
  gewichts toe- en afname. weegschalen worden overbodig en in elk wetenschappelijk artikel zal deze functie ter compensatie ettelijke malen opduiken. als de maan in het nadir staat wegen we zelfs meer! (vermoed ik intuïtief).

 3. Olaf van Kooten zegt

  Nou, ik denk eerder dat de getijdenkrachten van de maan het hele aardoppervlak doen golven in een magmaversie van eb en vloed. De korst zal scheuren, en zowel de aarde als de maan zullen een traanvorm gaan aannemen (de maan meer dan de aarde natuurlijk).

 4. Erik Van Rie zegt

  Klopt als een bus maar in het artikel stond dat we even geen rekening moesten houden met de Rochelimiet, want die zorgt er voor dat er van onze beste maan niet veel meer zou over blijven. maar als we dat even zouden wegdenken gebeuren er vreemde dingen denk ik.

Speak Your Mind

*