16 juni 2024

Een studie in scharlakenrood

Gum 41

Deze nieuwe opname van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili toont een wolk van waterstof die Gum 41 wordt genoemd. In het centrum van deze vrij onbekende nevel zenden heldere hete, jonge sterren energierijke straling uit die ervoor zorgt dat het omringende waterstofgas een karakteristieke rode gloed produceert.

Dit gebied aan de zuidelijke hemel, in het sterrenbeeld Centaurus, is de thuisbasis van talrijke heldere nevels die stuk voor stuk verbonden zijn met hete pasgeboren sterren die uit de wolken van waterstofgas zijn ontstaan. De intense straling van de stellaire nieuwkomers exciteert de overgebleven waterstof in hun omgeving, waardoor het gas gaat gloeien in de rode kleur die kenmerkend is voor stervormingsgebieden. Een ander bekend voorbeeld van dit verschijnsel is de Lagunenevel, een enorme wolk die net zulke heldere scharlakentinten vertoont.

De nevel op deze foto is ongeveer 7300 lichtjaar van de aarde verwijderd. De Australische astronoom Colin Gum ontdekte hem in 1950 en voegde ‘m toe aan zijn catalogus. Gum 41 maakt eigenlijk deel uit van een grotere structuur: de Lambda Centauri-nevel, die ook bekend is onder de meer exotische naam

Share

Speak Your Mind

*