23 mei 2024

Waarom heeft Venus geen maan?

Waarom verschillen Venus, Aarde en Mars zoveel van elkaar?Credit: NASA.

Het zonnestelsel is bezaaid met manen, de kleinste niet groter dan planetoïden en de grootste even groot als een planeet. De aarde heeft een enkele maan, Mars heeft er twee en de gasreuzen tientallen. Venus valt een beetje buiten de boot: de naaste buur van de aarde heeft géén maan. Eigenlijk is dat best vreemd. Astronomen kennen drie methodes waarop een planeet aan een maan kan komen. Een maan kan zijn “ingevangen” vanuit een omloopbaan rondom de zon, dit is vermoedelijk hoe Mars aan z’n maantjes Phobos en Deimos is gekomen. Verder kunnen manen gewoon naast een grote planeet ontstaan, ongeveer zoals een mini-zonnestelsel. Ten slotte kunnen manen ook ontstaan door middel van een grote inslag, waarbij de brokstukken dan een maan vormen. Dit is vermoedelijk bij ons gebeurd.Okee, maar waarom heeft Venus dan geen maan? Een stel sterrenkundigen zijn met een verklaring gekomen: Venus is niet één keer, maar twee keer geraakt door een planeetachtig object. Bij de eerste botsing is een maan ontstaan, ongeveer op dezelfde manier als bij ons. Als gevolg van het uitwisselen van getijdenkrachten, is deze maan steeds verderaf gaan staan. Hetzelfde zien we bij de aarde en onze maan.Toen werd Venus nog een keer geraakt: deze klap was zó groot, dat de hele planeet voortaan in de verkeerde richting is gaan draaien! Als gevolg hiervan is Venus energie gaan onttrekken uit de omloopbaan van z’n maan, waardoor de uitwaartse beweging werd omgekeerd. Het gevolg laat zich raden: de maan spiraliseerde naar binnen en is vervolgens bovenop de planeet geknald.Klinkt allemaal leuk en aardig, maar het is natuurlijk niet meer dan een hypothese. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Co+van+Driel zegt

  Dit zijn inderdaad twee hele merkwaardige feiten over de planeet Venus. Toevallig had ik het er gisteren over met mijn vader. Alle planeten hebben één of meerdere manen, behalve Venus. En op alle planeten gaat de zon in het oosten op en in het westen onder, behalve op Venus. De theorie over twee grote inslagen gaat er bij mij wel in. Het zou de Aarde ook kunnen overkomen, dat bij een volgende grote inslag de draairichting van de Aarde omdraait en dat daardoor de Maan naar binnen gezogen wordt.

 2. Co van Driel zegt
  • Enceladus zegt

   Lijkt me onwaarschijnlijk, eerlijk gezegd. Hoe zou de Aarde (qua omvang nagenoeg even groot en zwaar als Venus) een maan bij die planeet weggetrokken moeten hebben? Daarbij komt dat de samenstelling van ‘onze’ maan verdacht veel op die van de Aarde lijkt.

   Nee, als Venus is beroofd van haar maan, dan lijkt het me nog waarschijnlijker dat niet de Aarde schuldig is, maar de zon! En dan noemen we die voormalige maan van Venus tegenwoordig gewoon Mercurius!
   Ik weet het: ik roep maar wat. Maar wie weet wordt ooit nog eens vastgesteld dat de samenstelling van Mercurius verdacht veel lijkt op die van Venus.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Co van Driel zegt

  Nóg meer beeldmateriaal over onze zusterplaneet (en ook over Mercurius) :
  https://www.youtube.com/watch?v=nNOv-vbTY34

 4. PlanetenGirlsssss zegt

  Ik ben bezig met me spreekbeurt en ik had een vraag… waarom hebben Mercurius en Venus geen manen??

Speak Your Mind

*