25 september 2023

Bijzondere meteorenregen in de nacht 23 > 24 mei – begin mogelijk in Nederland te zien

209P_LINEAR_2014

Kaartje van de 209P/LINEAR-meteorenzwerm. (hemel.waarnemen.com)

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei vindt mogelijk een uitzonderlijke meteorenregen plaats, wellicht de grootste van dit jaar – zoals we hier in 2012 al meldden. Hoewel in Europa het maximum van deze bijzondere ‘vallende sterren’ plaatsvindt tijdens daglicht, zijn er in onze streken enkele uren eerder mogelijk ook meteoren te zien. Als de voorspellingen kloppen zijn tussen middernacht en 4 uur ’s ochtends per uur tussen de 20 en 75 meteoren van de 209P/LINEAR-zwerm zichtbaar. De beste tijd om te kijken is kwart voor drie in de ochtend. De vallende sterren vertonen zich aan de noordelijke hemel, niet ver van de Poolster. De beste plek om de meteorenzwerm te zien is Noord-Amerika. Hieronder een infografiek over de meteorenzwerm.

Diagrams show the Camelopardalids meteor shower.

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.

De meteorenzwerm behoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals bijvoorbeeld de bekende Perse

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: