8 december 2022

Nee, die “ruimtekwal” was géén UFO!

Credit: Roskosmos.

Boven delen van Azië was afgelopen week een merkwaardig verschijnsel te zien in de lucht. Het lijkt nog het meest op een soort ruimtekwal. De alarmbellen van UFO-fanaten gingen meteen af, maar hebben we hier daadwerkelijk met een soort UFO van doen? Helaas, nee 🙁 Een Russische Soyuz-raket is de boosdoener. Tijdens z’n klim door de ijle buitendelen van de aardatmosfeer heeft-ie deze vorm gemaakt. Het “kruis” aan de kop van deze formatie is veroorzaakt door de vier stuwraketten van de Soyuz. Overigens kunnen bij Soyuz-lanceringen allerlei vreemde vormen ontstaan, veroorzaakt door gasdynamiek in een bijna-vacuüm. Op een dergelijke hoogte is er nauwelijks sprake van “weer” om de gassen te verstoren, waardoor ze opvallende regelmatige formaties vormen, die een hoop ruimte kunnen innemen. Dit soort vreemde formaties spreken al sinds de Koude Oorlog tot de verbeelding van UFO-fanatici, aangezien de Sovjet-Unie destijds begonnen is met het lanceren van raketten van een vergelijkbaar type. Maar wat is er dit keer eigenlijk gelanceerd? Wel, een Russische Meteor-M2 satelliet, die ondermeer gebouwd is om de ozonlaag en de oceanen in de gaten te houden. Bron: New Scientist.

Comments

  1. Zo’n raar lichteffect aan de hemel als gevolg van een lancering zagen we ook eerder in 2009 in Noorwegen: https://www.astroblogs.nl/2009/12/09/video-vanvreemd-lichtverschijnsel-boven-noorwegen-gezien/

    • Avatar foto Monique zegt

      Dat was ook raar, ja. Ik dacht dat je die vreemde lichten in Hessdalen bedoelde. Ik heb in de Astrocorner wat daarover geplaatst.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: