25 februari 2024

45 jaar geleden: “Tranquility Base here, the Eagle has landed!”

Credit: NASA

Vandaag precies 45 jaar geleden – 20 juli 1969 om 21.17 uur en 40 seconden Nederlandse tijd – landde de Lunar Module (LM) Eagle met aan boord Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin in de Mare Tranquillitatis, de Zee der Rust op de maan. Armstrong kwam even later met de beroemde woorden “Tranquillity Base here, the Eagle has landed![1]Feitelijk waren dit niet de eerste woorden die na de landing waren geuit. Vlak na de landing zei Armstrong “Shutdown”, waarna Aldrin zei “Okay, engine stop. ACA – out of … Lees verder. Over de spannende, zenuwslopende afdaling van de LM heb ik eerder geblogd, dus daarvoor verwijs ik naar die blog. Zes uur en zesenveertig minuten na de landing – 03.56 uur Nederlandse tijd – begon Armstrong aan zijn maanwandeling, die begon met de beroemde woorden “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind“. Hieronder een video van de afdaling, een combinatie van originele beelden met video met Google Moon, waarin Armstrong zelf het commentaar verzorgt, opgenomen op een bijeenkomst op 24 augustus 2011 in Sydney, Australië.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Feitelijk waren dit niet de eerste woorden die na de landing waren geuit. Vlak na de landing zei Armstrong “Shutdown”, waarna Aldrin zei “Okay, engine stop. ACA – out of detent.” Armstrong bevestigde dat met “Out of detent. Auto” en Aldrin vervolgde met “Mode control – both auto. Descent engine command override off. Engine arm – off. 413 is in.” Niet echt prozaïsche woorden allemaal.

Comments

 1. One Love zegt

  ‘Er heeft nog nooit iemand een voet op de Maan gezet.’

 2. Nee en jij bent maar een slaaf, die leeft in de wereld die we matrix noemen en die door robots geregeerd wordt. Slaap lekker!

 3. One Love zegt

  ‘Nee en jij bent maar een slaaf, die leeft in de wereld die we matrix noemen
  en die door robots geregeerd wordt.’ – ? – Wat ben jij dan wel niet? Jij bent ook een slaaf (sheeple) in de matrix wereld vol (NWO) robots… zonder geld, werk, internet kom ook jij tot stilstand.

  En dan past je eigen woorden – ‘Slaap lekker!’ hier goed op.

 4. One Love zegt

  ‘Hoe verklaar je dat allemaal?’ – Ik zet hieronder mijn gedachtens. –

  Waarom konden ‘we’ in de jaren 60 , waar technologie die we vandaag de dag kennen, toen der tijd nog behoorlijk in de kinderschoenen of nog sterker helemaal niet eens bestond. (internet)
  Waarom konden ‘we’ toen in de jaren 60 wel (onderstreept) naar de Maan, en vandaag de dag niet (onderstrepend) naar de Maan, terwijl nu ten opzichte van de¨sixties’ een overduidelijk ’technological’ vooruitgang hebben gemaakt.

  Ze (NASA) zegt zelf dat ‘we’ niet kunnen nu , omdat ‘we’ geen voldoende ’technological’ mogelijkheid hebben om wederom na 45 jaar een ‘mens’ op de Maan te zetten. Met dit o.a. in het achterhoofd, ga ik echt niet helemaal prat op het feit dat ‘we’ een geslaagde Maan missie hebben gehad.

  Daarnaast met al die foto’s vandaag de dag, in zo slechte , belabberde kwaliteit en dat voor enkel de Maan.
  Wij kunnen miljoenen jaren ver de ruimte inkijken, fotos van aldat mooi’s haarscherp in beeld krijgen maar een Lunar op de Maan , die ”just around the corner’ is, kunnen we in geen enkel scherpte schieten.

  Verklaar dit als u wilt nader, want het komt bij niet helemaal erin zo.

  Dank u wel.

 5. Ik denk dat het meer een kwestie van geld is dan van technologie dat we niet niet op de maan zijn. Technologisch gesproken zou een maanreis opnieuw kunnen, alleen moet je dan weer maanlanders en zo ontwikkelen en met de hoge veiligheidseisen die we tegenwoordig stellen zou dat een stuk duurder zijn dan in de jaren zestig. Op het hoogtepunt van het Apolloprogramma werkten meer dan 400 000 mensen en ruim 20 000 bedrijven aan een methode om naar de maan te reizen en weer heelhuids terug te keren. De kosten van dit alles zouden oplopen tot minstens 19,4 miljard dollar, hetgeen uitgedrukt in huidig geld neerkomt op zo’n honderd miljard dollar. Dat geld heeft men er tegenwoordig niet meer voor over, de wedloop met de Sovjet Unie, die in de jaren van de Koude Oorlog nog een behoorlijke stimulans was, is voorbij. En als we nooit op de maan zijn geweest, waar hebben al die 400.000 mensen dan aan gewerkt, zaten die allemaal in een gigantisch complot om de rest van de wereld een rad voor ogen te draaien? Hebben al die twaalf astronauten die op de maan rondliepen en waarvan de meeste nog leven allemaal een fabeltje verteld? Ik snap trouwens niet je alinea met die foto’s van slechte, belabberde kwaliteit, bedoel je daarmee dat we tegenwoordig geen foto’s meer kunnen maken van de maan? We kunnen met die LRO haarscherpe foto’s maken met details van enkele centimeters, dus wat bedoel je nou met slechte kwaliteit?

 6. Je kan beter niet met dit soort mensen zonder enige wetenschappelijke kennis in discussie gaan Arie. Ze blijven toch volhouden in hun geloof ondanks alle bewijzen die je overlegt is het volgens hun allemaal in scene gezet. Ik heb deze maanreis kunnen volgen en zelfs de astronauten met eigen gemaakte apparatuur kunnen volgen toen ze op de maan liepen. Was allemaal nog analoog, dat kon je op een betere VHF ontvanger ontvangen. Dat lukt alleen maar als je de antenne op de maan richt. Maar daar heeft one love vast wel weer een antwoord op.

Speak Your Mind

*