15 september 2019

Opportunity heeft het afstandsrecord verbroken

Opportunity, met op de achtergrond de Lunokhod 2 krater.

Opportunity, met op de achtergrond de Lunokhod 2 krater.

De Amerikaansde Marsrover Opportunity heeft wederom een mijlpaal bereikt: nooit eerder heeft een voertuig op een ander hemellichaam zoveel afstand afgelegd! Opportunity is inmiddels al tien jaar actief op de Rode Planeet en heeft in die tijd zo’n 40 kilometer afgelegd. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is meer dan enig ander ruimtekarretje. Het is nog specialer als je bedenkt dat Opportunity eigenlijk ontworpen is om slechts een kilometer of wat te rijden.

De vorige recordhouder was overigens de Russische maanrover Lunokhod 2, die zo’n 39 kilometer heeft afgelegd. Daar heeft het Sovjetkarretje trouwens slechts vijf maanden over gedaan, maar dat terzijde. Het is immers veel gemakkelijker om iets te besturen op de maan, aangezien een radiosignaal slechts een seconde nodig heeft om de afstand te overbruggen. Een signaal naar Mars doet er veel langer over, waardoor er geen sprake kan zijn van “real time rondscheuren”.

Trouwens, ter ere van de Sovjetrover heeft het Opportunity-team een dichtbijzijnde krater “Lunokhod 2” gedoopt. Toch netjes van ze 😛

Bron: Universe Today

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.