27 april 2024

Chandrayaan-3 heeft de aanwezigheid van zwavel op de zuidpool van de maan bevestigd

De Chandrayaan-3 Vikram lander gefotografeerd door de Pragyan rover. Credit: ISRO.

De rover van de Indiase maanlander Chandrayaan-3, die ruim een week geleden succesvol op de maan landde, heeft de aanwezigheid bevestigd van zwavel in het zuidpoolgebied van de maan. Ook werden door Chandrayaan-3 tijdens zijn speurtocht naar bevroren water op de maan andere elementen gevonden. Met een spectroscoop aan boord van de Pragyan rover kon men de aanwezigheid vaststellen van aluminum, ijzer, calcium, chromium, titanium, mangaan, zuurstof én silicium, zo liet de Indian Space Research Organization (ISRO) deze week weten. Die rover reed een week geleden van het platform van de Vikram-lander af en de bedoeling is dat ‘ie pakweg twee weken onderzoek gaat doen aan de omgeving. In de Tweet eh… X-tweet hieronder zie je mooie beelden hoe het karretje een bocht maakt, gefilmd vanaf de lander.

Afgelopen maandag kwam de Pragyan rover in de buurt van een vier meter grote krater en toen moest ‘ie een andere weg volgen om niet in die krater te belanden. De snelheid van de rover kan tot zo’n 10 cm/s oplopen. Minder fortuinlijk met z’n landing verliep het de Russische Loena-25, die enkele dagen voor de Indiase landing crashte op de maan. Het lijkt er op dat de Amerikaanse LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), die in een baan om de maan cirkelt, er met z’n LRO-camera in geslaagd is om de inslagplek van de Loena-25 te spotten:

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Het gaat om een 10 km grote krater aan de rand van de Pontécoulant G krater, zo’n 400 km verwijderd van de plek waar Loena-25 een zacht landing had moeten maken.

Bron: Phys.org + Phys.org.

Share

Comments

  1. Belangrijke grondstoffen dus, die hier aardig beginnen op te raken, dus in niet al te lange tijd kunnen we die daar derven, mits het betaalbaar is, denk ik.

Speak Your Mind

*