22 september 2023

Video’s over de OSIRIS-REx-missie en z’n doelwit, de planetoïde Bennu

Credit: NASA.

In september 2016 zal de NASA-missie OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) gelanceerd worden. Het doel van deze missie is het bestuderen van de planetoïde 101955 Bennu, evenals het bestuderen van het Yarkovsky-effect, waarbij de omloopbaan van planetoïden kan veranderen als gevolg van de kleine kracht die wordt uitgeoefend door stralingswarmte. Hieronder vind je een video waarin dit effect wordt uitgelegd:

Anyway, maar hoe groot is Bennu nu eigenlijk? Hoe verhoud dit object zich tot de overige objecten in het zonnestelsel? Nou, daaruit blijkt dat Bennu echt ontzettend klein is – als de zon zo groot als een mens zou zijn, dan is Bennu kleiner dan een zandkorrel! Maar daarnaast wordt Bennu ook vergeleken met kunstmatige objecten, zoals de Eifeltoren en overige door de mens gemaakt objecten. Het blijkt dat Bennu ongeveer even groot is als een grote wolkenkrabber. Zie onderstaande video:https://www.youtube.com/watch?v=LMuAAPw9ZpwOSIRIS-REx is de eerstvolgende missie uit het New Frontiers-programma van NASA, waar ook de New Horizons missie naar Pluto deel van uitmaakt. Ook de Juno-missie naar Jupiter behoort tot het programma, evenals een nog naamloze missie naar Venus. Meer informatie over OSIRIX-REx vind je in het volgende filmpje:

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: