25 februari 2024

Ontstond de oerknal uit een ster die ineenklapte tot een zwart gat?

Credit: Image courtesy of Perimeter Institute.

Dat ons heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oerknal wordt door sterrenkundigen vrij algemeen aanvaard. De vraag is alleen waar de oerknal vandaan kwam en het enige dat men dan kan roepen is dat het begin van de oerknal een singulariteit moet zijn geweest, een staat waarin de temperatuur en dichtheid oneindig hoge waarden hadden en de natuurwetten zoals wij die kennen niet meer golden. Drie wetenschappers van het Canadese Perimeter Instituut (PI) hebben nu een theorie bedacht, die moet verklaren waar de oerknal precies vandaan kwam en die niet uitgaat van een singulariteit. De theorie klinkt absurd, maar volgens Razieh Pourhasan, Niayesh Afshordi en Robert Mann is het allemaal gebaseerd op zeer gedegen wiskundige modellen van ruimte en tijd. Het idee is dat ons heelal een driedimensionaal omhulsel is rondom de vierdimensionale waarnemingshorizon van een zwart gat. De ruimte in ons heelal is driedimensionaal, maar alles begon in een ander heelal met vier ruimtedimensies, waarin een ster ineenstortte tot een zwart gat. De waarnemingshorizon van zwarte gaten in ons heelal is feitelijk tweedimensionaal, de grens aangevend van het ‘point of no return‘. Het zwarte gat in het vierdimensionale heelal had een driedimensionale waarnemingshorizon en net daarbuiten moet ons heelal zijn ontstaan, als een soort van driedimensionale luchtspiegeling (Engels: ‘mirage’). Feitelijk fungeerde het zwart gat daarmee als een soort ‘wit gat’, het omgekeerde van een zwart gat. Het drietal spreekt van een ‘holografisch begin van de oerknal‘. Het hele verhaal is hier te lezen, hier in de augustuseditie van Scientific American en hieronder is een video te zien, waarin het bizarre idee beschreven wordt.

Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Mij als amateur-wetenschapper en christen spreekt dit idee best wel aan. Ik geloof, dat als wij sterven dat onze ziel dan uit ons aardse lichaam treedt en naar een hogere (vierde) dimensie gaat. Deze hogere dimensie noemen wij God (of het Goddelijke). Na dit leven wordt onze ziel als het ware uit dat zwarte gat van de derde dimensie gezogen, zodat wij alle geheimen zullen kunnen bevatten. Dit aardse bestaan is na de zondeval (lees oorlog in de hemelen) in dat zwarte gat (van de Satan) gezogen. Slechte zielen zullen in die derde dimensie blijven, of zelfs in het zwarte gat van de tweede dimensie gezogen worden. Maar de goede mensen krijgen na dit leven dus een soort upgrade van dit leven, de vierde dimensie. En wat is dan die vierde dimensie? Ik denk dat tijd en plaats in die vierde dimensie geen probleem meer voor ons vormen, we zullen kleuren waarnemen die we hier niet kunnen waarnemen en geluiden kunnen horen die nu onhoorbaar voor ons mensen zijn. Wellicht kunnen we in die vierde dimensie ook elkaars gedachten lezen. Daarom ben ik ook niet bang voor de dood. Natuurlijk wil ik dat ook zo lang mogelijk uitstellen, maar soms vraag ik me weleens af waarom eigenlijk. Ik zou best weleens even om het hoekje willen kijken, wat die vierde dimensie precies is.

 2. Ja ja, zo zie je maar waar Canada allemaal niet goed voor is 😉
  Ze ontrafelen eventjes de geheimen van ’t heelal. _0_

  • Jan Brandt zegt

   Hmmm, het enige geheim wat ik, daft curious Dutchm(J)an, in dat geval persoonlijk nog wel een tikkie (nou ja, zeg maar “TIK”!!) meer ontrafeld zou willen zien, dat is wat er zich achter “that mysterious Canadian event horizon of TJD” bevind. Het lanceren van mijn meest recentelijke “e-mail probe” heeft tot op heden jammer genoeg nog geen “first contact” opgeleverd..hihi!!

 3. Even geheel of topic :
  hoe serieus kan je mensen nemen die een blog hebben waar soms hele serieuze onderwerpen aangetipt worden
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/08/Evolutietheorie-wankelt-Bot-dinosaurir-blijkt-slechts-4000-jaar-oud

  dacht ik zet ik deze hier maar neer omdat tijd een redelijke rol speelt 🙂

 4. Best een aardige theorie,maar was de definitie van een theorie niet iets dat berekend/geobserveerd kon worden?
  Hoe dan ook,out of the box denken is altijd goed voor de wetenschap.
  Rijst toch bij mij de vraag;
  Als onze “moeder white hole” de bevestiging zou kunnen zijn van het “multiversum”,betekend dit niet dan ook dat het multiversum zelf het einde tegemoed suist in een “big rip”?
  Geheel filosofische vraag overigens,sinds we dat nooit kunnen bevestigen.

Speak Your Mind

*