22 februari 2024

Bijna de helft van alle planeten draaien om dubbelsterren

Credit: Star Wars/Wikimedia Commons

Science-fiction liefhebbers zijn vast bekend met de planeet Tatooine, de geboorteplaats van Luke Skywalker in het Star Wars-universum. Aan de hemel van deze planeet stralen twee zonnen. Hoe groot is de kans dat op een echte planeet een soortgelijk tafereel zichtbaar zal zijn? Op zo’n planeet kan de tweede zon ervoor zorgen dat nachten zeldzaam zijn! Wat blijkt nou? Veel meer planeten draaien om dubbelsterren dan we ooit voor mogelijk hielden.

De Kepler-ruimtetelescoop heeft inmiddels zo’n duizend exoplaneten ontdekt, terwijl nog eens vele duizenden kandidaten op bevestiging liggen te wachten. Een groot deel van deze planeten zal om een enkelvoudige ster draaien, maar hoe algemeen zijn planeten bij dubbelsterren? Je moet hierbij niet vergeten dat dubbelsterren veel algemener zijn dan enkelvoudige sterren zoals de zon. Als planeten bij dubbelsterren zeldzaam zijn, zorgt de tweede zon schijnbaar voor een verstoring van het proces van planeetvorming. Daar blijkt geen sprake van te zijn: uit de Kepler-gegevens blijkt dat zo’n 40% tot 50% van alle bevestigde exoplaneten om een dubbele ster te draaien.

Een deel van deze planeten zijn circumbinair, oftewel: de draaien om beide sterren heen. Een ander deel draait om slechts een enkele component van de dubbelster. Hoe dan ook, er zullen heel wat planeten bestaan die doen denken aan Tatooine!

Bron: National Radio Astronomy Observatory.

Share

Speak Your Mind

*