9 december 2023

Weer grote vuurbol boven Rusland gezien – meteoor lijkt onwaarschijnlijk

Credit: Andrey Kazantsev, from the video

Opnieuw is een grote vuurbol gezien in Rusland en weer verscheen deze boven de Oeral, net zoals de grote vuurbol die op 15 februari 2013 boven de stad Tsjeljabinsk verscheen en die daar voor heel veel schade en gewonden zorgde. Dit keer gebeurde het in de regio Sverdlovsk bij de stad Jekaterinenburg en wel op vrijdag 14 november om 17.39 uur lokale tijd. Het lijkt er echter op dat het geen meteoor was die vanuit de ruimte de atmosfeer binnendrong, maar dat de vuurbol veroorzaakt is door iets wat op de grond plaatsvond. Wat dat precies was is nog niet bekend. In Rusland hebben veel mensen een camera in hun auto, een soort voorzorgsmaatregel om bij ongelukken bewijs te hebben. Die camera’s legden de vuurbol van Tsjeljabinsk vast en ook dit keer is de vuurbol van Sverdlovsk veelvuldig gefilmd, onder andere te zien op deze video.

Phil Plait, the bad astronomer, heeft heel veel video’s van de vuurbol bekeken en allemaal tonen ze een rode gloed, iets wat niet gewoon is bij ‘echte’ vuurbollen van meteoren. Meestal zijn vuurbollen groen, blauw of gewoon wit. Het licht lijkt zich ook niet lineair te verplaatsen aan de hemel, hetgeen je zou verwachten bij een meteoor die de atmosfeer doorkruist. Op grond van al die video’s komt Plait tot de (voorzichtige) conclusie dat er iets op de grond moet zijn gebeurd en dat je in de wolken de reflectie daarvan ziet. De baan van de raketten die gelanceerd worden op lanceerbasis van het Plesetsk cosmodrome gaat over de regio waar de vuurbol verscheen. Die lanceerbasis is de plek waar vorig jaar nog twee mensen om het leven kwamen door een ongeluk en waar eerder ook al vijftig mensen verongelukten, verder niets aan de hand daar hoor 😉 – maar een woordvoerder daarvan heeft laten weten dat er geen lanceringen zijn geweest die dit veroorzaakt zouden kunnen hebben. Mmmmmm, wat is het dan geweest? Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. Ik zag vanmiddag een andere video over de mogelijke vuurbal boven Rusland. Toch heb ik hem niet bij mijn blogje gezet. Ik twijfelde omdat ik op 0:24 ineens in het Nederlands “Het is niet waar joh” hoor zeggen.

 2. Enceladus zegt

  Geen idee hoe het zit met de betrouwbaarheid van ‘The Siberian Times’ , maar dit is wat zij er over schrijven:
  http://siberiantimes.com/other/others/news/n0021-strange-explosion-turns-night-to-day-in-the-urals/

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Op de Russische site staat het volgende:
   18 november 2014, 12:04 video Natalia Popova

   “Is dat alles wat het was?” De nachtelijke hemel boven Sverdlovsk regio een aangestoken brand uitbraak
   Gloed verscheen aan de hemel voor een paar seconden.
   Inwoners verder van de regio Sverdlovsk zagen een ongewoon fenomeen: zij zagen laat op de avond aan de donkere hemel plotseling aangestoken brand uitbreken. Gloed brandde gedurende enkele seconden en was toen verdwenen.
   http://www.e1.ru/news/spool/news_id-414799.html

   -Tja, wat zal het geweest zijn 😛

 3. Enceladus zegt

  Ik hoop maar dat Rusland niet aan het experimenteren is met een of ander wapen…

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Gezien het een laceerbasis is ga ik denken dat er iets mis is gegaan waar raketbrandstof bij betrokken is.

  • Enceladus zegt

   Dat zou goed kunnen. Als ik terugdenk aan de beelden van de vuurwerkramp van Enschede, dan zou dat er ’s nachts tijdens een bewolkte hemel, op flinke afstand en zonder geluid zo uitgezien kunnen hebben.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Gezien het licht maar van korte duur was lijkt mij dat een brandstof snel verbrand moet zijn, ook omdat de kleur snel van rond, oranje, geel naar intens wit ging lijkt het me dat het iets anders dan een olie of gas moet zijn (gokje) vandaar dat ik aan iets als raketbrandstof zat te denken gezien het intense witte licht wat je bij lanceringen ziet.

    • Enceladus zegt

     Ja Rudie, jouw aanname klinkt heel waarschijnlijk. En als we er niks meer van horen, dan zou een ongeluk met een raket weleens kunnen zijn wat er gebeurd is en wat de Russen liever in de doofpot zien verdwijnen.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 5. AH,, ze hebben een paar N1 motoren terug gevonden 🙂

 6. Wat ik mij bij dit alles afvraag is waarom we dit allemaal pas vandaag te zien krijgen, terwijl het af vijf dagen geleden gebeurd is, op vrijdag 14 november. Stel dat er daar boven Sverdlovsk inderdaad een raket ontplofte of zoiets, dan zou je toch verwachten dat zoiets direct opvalt bij omwonenden en er gelijk meldingen over verschijnen in de (Russische) social media. Waarom duurde het zo lang?

  • Enceladus zegt

   Was bij Tsjeljabinsk toch ook? Pas toen er filmpjes opdoken werd het hier ineens nieuws.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Ten eerst is jouw vandaag, de 19e, al een dagje later dan de 18e waarop dit filmpje op youtube is gezet. Dus het heeft 4 dagen, ipv 5, geduurd voordat er pas filmpjes op youtube kwamen. 🙂 Maar wie weet op welke sites er al eerder informatie opdook, youtube is niet het enige platform.

   Verder is de hele russische media zowat gecontroleerd door de propagandamachine van rusland. Persvrijheid bestaat niet meer en social media bestaat ook niet in rusland, dat is controlled media. Rusland censureert volop en haalt desnoods sites uit de lucht.
   En gezien je in je artikel al schrijft dat er meerder ongelukken zijn gebeurd in het verleden hoeft de wereld dit ook niet perse te weten denk ik. De russische doofpot staat nog altijd op het vuur 🙂

 7. Martin Schoenmaker zegt

  Hier wordt gesuggereerd dat deze explosie samenhangt met dat andere artikel op Astroblogs over Rusland (https://www.astroblogs.nl/2014/11/20/mysterieuze-russische-satelliet-eigenlijk-een-ruimtewapen)

  http://liveuamap.com/en/2014/19-november-russia-tests-satellite-catcher–?ll=62.70889000000003;40.29389000000003&zoom=8

  En op de BBC wordt in iets meer woorden gezegd dat dit wel eens met elkaar te maken kan hebben: http://www.bbc.com/news/science-environment-30097643

  “Kosmos 2499 was launched on 25 December 2013 as part of a seemingly routine mission to add new Rodnik communications satellites to an existing constellation. Previous Rodnik launches had carried a trio of spacecraft, but on this occasion a fourth object was released into orbit.”

  en dan “In the meantime, satellite observers had seen the object using engines to perform a series of unusual manoeuvres in space that changed its orbit.

  These manoeuvres culminated on 9 November with a close approach to part of the rocket that originally launched the satellite into orbit. According to satellite observer Robert Christy, who has been recording the craft’s movements, Kosmos 2499 appears to have got to within a few tens of metres of the inactive Briz-KM rocket stage.”

  • Ach, ik hoop dat de russen toch wel wat slimmer zijn om een nieuw ruimtewapen niet in een bevolkt gebied te testen, maar in een afgelegen deel van rusland waar (bijna) niemand woont en zeker niet iedereen met een camera in de auto rondrijd die zoiets ‘geheims’ vast zou kunnen leggen.

 8. Gralgrathor zegt

  Kan ik? Okay, komtie:

  Aaargh! We gaan allemaal dood!

 9. Zou het Methane dus een gas explosie kunnen zijn?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d