2 oktober 2023

Is mysterieuze Russische satelliet eigenlijk een ruimtewapen?

Het puin van de laatste keer dat een land een satelliet uit de lucht schoot (China, 2007). Credit: NASA Orbital Debris Program Office.

Eerder dit jaar hebben de Russen een mysterieuze satelliet gelanceerd – maar dat gebeurt wel vaker. Wat wél vreemd is, is dat de satelliet eerder dit jaar een aantal interessante manoeuvres heeft uitgevoerd. De Amerikanen zijn bang dat het wel eens om een ruimtewapen zou kunnen gaan.Het object in kwestie staat bekend als 2014-28E en is omgeven door een sluier van mysterie. Het object is eerder dit jaar gelanceerd, samen met drie militaire communicatiesatellieten. Sindsdien heeft het object een aantal manoeuvres uitgevoerd die je normaal gesproken niet bij een satelliet zal zien. Mogelijk is het dan ook een testversie van een ruimtewapen om “vijandelijke” satellieten om zeep te helpen.Maar ja, het is natuurlijk bangmakerij om zonder blikken of blozen te beweren dat de Russen sinistere plannen hebben met de satelliet. Het zou net zo goed om een “proof on concept” kunnen gaan, een missie om nieuwe technologie uit te testen. Bovendien hebben de Amerikanen zelf ook twee satellieten die op eigen houtje kunnen manoeuvreren en die dus in principe als wapens ingezet kunnen worden: XSS-11 en DART (Demonstration for Autonomous Rendezvous Technology).Noot van Astroblogs:Vermoedelijk is de vrees van de Amerikanen dan ook een storm in een glas water. Als je het mij vraagt, maakt het allemaal onderdeel uit van de propaganda-oorlog tussen Rusland en het Westen. Bron: SPACE.com.

Share

Comments

  1. Avatar foto Stoerecurry zegt

    Ook al zou het een ruimtewapen zijn, wanneer de ESA en de NASA allebei van die dingen heeft rondvliegen heeft Rusland toch hetzelfde recht?

  2. Martin Schoenmaker zegt
  3. ruimtemeneer zegt

    D’r staat wat extra info over de baanbewegingen van het object op Russian space web:

    http://www.russianspaceweb.com/Cosmos-2499.html

  4. De Amerikanen zijn idioten en paranoia.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: