28 februari 2024

Hubble heeft opnieuw de ‘zuilen van de schepping’ gefotografeerd

Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

Eén van de meest iconische foto’s die met de Hubble ruimtetelescoop is gemaakt is die van de ‘zuilen van de schepping’, ook wel de pilaren der creatie genoemd, een foto die in 1995 is gemaakt van een deel van de Adelaarsnevel (M16), met drie grote pilaren vol met koel, moleculair waterstof, 7000 lichtjaar van ons vandaan. Omdat Hubble op 24 april z’n 25e verjaardag in de ruimte viert hebben ze Hubble opnieuw naar de pilaren laten kijken en er nieuwe foto’s van gemaakt, eentje in optisch en ultraviolet licht én eentje in infrarood licht. Die laatste zie je hierboven, de combi van optisch en UV zie je hieronder.

Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

De benaming ‘zuilen van de schepping’, die aan de beroemde foto uit 1995 werd gegeven, had beter ‘zuilen van de vernietiging’ kunnen luiden, want de sterren die in de Adelaarsnevel worden geboren zorgen er met hun sterke ultraviolette straling voor dat al het omringende stof en gas in de omgeving wordt weggeërodeerd. Uiteindelijk zal er van de zuilen niets over blijven, behalve dan de jonge sterren die eruit zijn ontstaan. Hieronder een vergelijking van de oorspronkelijke foto uit 1995 en de nieuwe uit 2015.

Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

Hieronder een mooie video over de re-creatie van de zuilen van de schepping.

Bron: Hubble.

Share

Comments

  1. Simpel vraagje, hoe groot is dit?

  2. De meest linkse pilaar is ongeveer vier lichtjaar lang. De vingerachtige uitsteeksels aan de bovenkant van de pilaren zijn groter dan ons zonnestelsel. De totale massa van de drie pilaren word geschat rond de 200 zonnemassa’s.

  3. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    De foto’s tonen ook de relatieve beweging van de Herbig-Haro objecten. Zie: http://heritage.stsci.edu/2015/01/supplemental.html

Speak Your Mind

*