14 juli 2024

Kunnen aliens onze tv-uitzendingen bekijken?

Credit: SKA Collaboration

In sciencefiction films wordt regelmatig gesteld dat onze oude televisieuitzendingen uiteindelijk een buitenaardse beschaving zullen bereiken, waarna de aliens kunnen genieten van afleveringen van Flipper en Dallas. Maar is dat ook zo? Nah…niet helemaal.

Kijk, het is natuurlijk zo dat onze radio- en televisiesignalen voortdurend de ruimte in lekken, waarna ze met de snelheid van het licht de onmetelijke leegte van het heelal zullen overbruggen. Als je op een afstand van 4 lichtjaar staat, heeft het licht van de aarde er vier jaar over gedaan om je te bereiken. Aangezien radio een vorm van licht is, zal je op 4 lichtjaar afstand (stel op een planeet van Alpha Centauri) net de eerste aflevering van Game of Thrones kunnen zien 😛

Mensen zijn in de jaren ’30 begonnen met reguliere televisieuitzendingen en sindsdien pompen krachtige zenders voortdurend elektromagnetische straling het heelal in. Dat is zo’n 80 jaar geleden en dat betekent dat onze tv-uitzendingen een elektromagnetische ‘bol’ vormen met een straal van 80 lichtjaar en een diameter van 160 lichtjaar. Binnen dit volume zullen zich tienduizenden sterren bevinden, maar dat zijn vooral zwakke rode dwergsterren. Toch bevinden zich binnen 100 lichtjaar van de aarde enkele honderden zonachtige sterren en veel daarvan zullen ook planeten hebben.

Stel dat op zo’n planeet een beschaving ontstaan is met radioschotels, kunnen ze zich dan een breuk lachen om de originele BBC-uitzendingen van Monty Python uit de jaren ’60? Het probleem is dat zendmasten hun signalen in een bolvorm verspreiden, waarbij de signaalsterkte gehoorzaamt aan de omgekeerde kwadratenwet, een natuurkundige wet die aangeeft dat een grootheid omgekeerd evenredig verloopt met het kwadraat van de afstand tot de bron van die grootheid. Het gevolg is dat het radiosignaal na een paar lichtjaar al is afgezwakte tot nauwelijks waarneembaar. Zelfs met enorme radio-ontvangers, zoals de Square Kilometer Array, zal een radiosignaal nauwelijks onderscheiden kunnen worden van de achtergrondruis, tenzij we het signaal bewust in een nauwe straal naar een enkel ster sturen.

Dus nee: aliens kunnen niet meekijken met onze tv-uitzendingen 🙂

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. Stoerecurry zegt

  Het zal geen sterk signaal zijn, maar aangezien er relatief weinig stoorzenders in de buurt zijn, zal het signaal wel verder reiken dan we hier op aarde denken. Ten tweede is de achtergrondruis toch gepolariseerd, dan zal het toch niet erg moeilijk zijn om de niet gepolariseerde straling hieruit te filteren? Of bedoelde je niet de kosmische achtergrondstraling?

 2. Nog maar te zwijgen over onze coderingstechnieken die natuurlijk verschillen met die van aliens.

  Maar het zou best kunnen dat er een primitieve beschaving er alles aan doet om de vreemde ontvangen signalen te decoderen en dat het ze na 20 jaar eindelijk lukt om uiteindelijk de eerste aflevering goede tijden slechte tijden te kunnen zien.. dat zal best een tegenvaller zijn. 🙂

 3. Stoerecurry zegt

  🙂

 4. Als het klopt dat
  a) de eerste vergelijkbare sterren zoals onze zon buiten een straal ca. van 100 lichtjaar staan en
  b) het signaal inderdaad kwadratisch afneemt met de afgelegde afstand
  en het daardoor dus nog nauwelijks waarneembaar is voor aliens, wat zitten wij dan eigenlijk te doen met SETI dat andersom zit te luisteren naar signalen die zeer waarschijnlijk dan ook te zwak zullen zijn om van hun planeten te ontvangen.

  Of ze moeten bewust met zeer sterke signalen aan het seinen zijn… Dan weer de vraag waarom wij dat dan ook niet doen als we naar ze op zoek zijn.

  • 🙂 SETI lijkt mij meer een instelling voor overspannen kosmologen
   die hier een beetje tot rust, en weer op krachten kunnen komen,
   en daarbij niet geheel willen vervreemden van hun doelstellingen.
   Tot nu toe horen we ook maar weinig van van SETI,
   maar dat zou zo maar kunnen veranderen (denk ik) 🙂

  • Enceladus zegt

   “Dan weer de vraag waarom wij dat dan ook niet doen als we naar ze op zoek zijn.”

   Stel: jij bent een muis en je hebt het vermoeden dat er ergens buiten jouw holletje een kat leeft, zou jij dan de aandacht gaan trekken van die kat? Als muis wil je misschien wel graag weten waar die kat precies zit, maar daar kom je dan toch het liefst achter zonder dat die kat jou ontdekt?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Nee, IK zou de kat niet willen laten weten waar ik ben. Maar die onderzoekers willen dat wel hoor! Ze hebben op de Voyagers toch ook precies uitgetekend waar onze planeet zich bevind? Dus ik snap ze niet.

    • Precies, misschien zijn onderzoekers wat dat betreft gewoon naïef. Ik snapte eigenlijk ook het nut niet waarom ze er meteen een gouden visitekaartje opschroefden. Het is wel aandoenlijk om een soort flessenpost de ruimte in te sturen. Stel dat het opgepikt wordt… en wat voor creaturen je op visite krijgt is nog maar de vraag, nietwaar. Niet welkom, ga ze dan maar eens vertellen waar het gat van de deur is :-S

     Zucht…was dat een democratische beslissing? Smiley

 5. Doe toch maar weer een poging 🙂

  JOEHOE!! HALLO HEY!! DOE KLIK KLIK HIER ONDER!!

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record#mediaviewer/File:The_Sounds_of_Earth_Record_Cover_-_GPN-2000-001978.jpg

 6. Volgens mij is dat typisch iets voor pubers, om aandacht schreeuwen. Laten we hopen dat dat zo is en dat we erover heen groeien/volwassen worden. Dat kan de aarde wel gebruiken.

  • Peter, das nou net wat ik bedoel, eerst doen, dan denken.
   Zo heel langzaam aan komen we er met ons allen achter,
   dat we dat beter toch andersom (hadden) kunnen doen 🙂

 7. Ik denk dat de Aliens wel heel gezellig elke dag naar “As the world turns” kijken.
  En wat zullen ze furieus reageren als blijkt dat de laatste uitzending straks ook bij hun een feit wordt….

  En ze weten ‘ons’ ook nog te vinden als ze ons uitpeilen,
  en helemaal als zij die gouden plaquette buit hebben gemaakt.
  Brrr… 🙁

  Groet van een bange Paul. 🙁
  😀

  • Enceladus zegt

   Ach, jij hebt altijd nog een menhir om je mee te verdedigen… 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Dan hoop ik maar dat de Aliens er uitzien als Pequeninos*** en
    geen 24e eeuwse oorlogstechnologie bij zich hebben.

    Groet Obelix

    *** Zie Orson Scott Card “Speaker for the Death” of “Xenocide”

  • Sorry lieve Paul, ik wilde je niet bang maken 😉 Maar uhm….VLUCHTEN kan niet meer (haha) Dus neem er nog maar een. Smiley

   • Heeft dat 2e smiley-filmpje een ‘jenever in een kopie’?
    [ Zeker “ZO’N” non ? (Vrij naar Frater Venantius) 🙂 ]

    Groet, Paul

 8. Rob+Heusdens zegt

  Ik vermoed het wel, en dat is ook de reden dat we ze nog niet tegen zijn gekomen… Dat soort civilisaties die dat soort ether vervuiling veroorzaken, houdt men liefst op grote afstand.

Speak Your Mind

*