14 april 2024

Trailer: The Martian van Ridley Scott (november ’15 in de bioscoop)

Credit: Twentieth Century Fox


Ik heb onlangs The Martian gelezen, Andy Weir’s boek uit 2012 over NASA astronaut Mark Watney, die als lid van de Ares 3 missie door het lot volledig in z’n eentje op Mars belandt, terwijl de rest van de missie met het Hermes ruimteschip terug naar de aarde is, in de veronderstelling dat Watney dood op Mars ligt. Hij is niet dood, maar zit daar wel alleen op de Rode Planeet zónder communicatiemiddelen met de aarde of z’n collega’s aan boord van Hermes. Tsja, wat doen je dan? Over die intrigerende vraag gaat The Martian, een boek dat ik iedereen mag aanraden om te lezen, het is een regelrechte page turner en als je ’t mij vraag ook een soort van survival-kit-handboek, hoe overleef ik …. eh Mars. Regisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner en Prometheus) is het boek aan het verfilmen en in november is de premiére van de film, met Matt Damon als Watney. Damon speelde ook al een rol in Interstellar, dus hij begint thuis te raken in het genre van de SF. Hieronder de eerste trailer van The Martian. Ik bestel vast de kaartjes, wie gaat er mee? Ik neem aan in ieder geval de honderd overgebleven kandidaten van Mars One, die zullen er veel aan hebben. 🙂

Share

Comments

 1. Lijkt me geweldige film. Ik wil het boek nu graag eerst gaan lezen. 🙂

 2. Olaf van Kooten zegt

  In de trailer zie ik een cycloon op Mars….kan dat wel, met oog en onweer en al?

  • Ze zijn wel gesignaleerd op Mars, zoals in 1999 eentje op de Noordpool, gezien door Hubble. Ik weet alleen niet welke kracht ze hebben, ze zullen toch niet zo sterk zijn als aardse orkanen, lijkt mij. Zie http://news.sciencemag.org/1999/05/hubble-snaps-martian-hurricane voor die ’99 storm.

   • ik roep ook maar wat hoor zegt

    Toch raar, cyclonen “leven”toch op en boven warm water en verliezen kracht boven land? Volgens mij is er op Mars een gebrek aan het eerste en een overschot aan het tweede om zo’n ding te laten ontstaan.
    Desalniettemin, mocht het mogelijk zijn dan zullen ze op Mars wel een verwoestende werking hebben op apparatuur door alle fijne stofdeeltjes die er in voorkomen en pas na heel lange tijd allemaal weer gaan liggen.

    • Jupiter heeft toch ook de grote rode vlek, dat is ook een cycloon. Andere gasplaneten kunnen ook hun stormen hebben. Zolang de atmosfeer aan bepaalde condities voldoet kan zo’n cycloon gewoon ontstaan.

     Jupiter: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_rode_vlek
     Neptunus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_donkere_vlek

     • Olaf van Kooten zegt

      Ja maar de atmosferische processen op Mars kun je niet vergelijken met die van de gasplaneten. Bij Neptunus en Jupiter is er sprake van een flinke warmtestroom van binnenuit en die kan enorme cyclonen voeden. Op Mars is daar geen sprake van. De Grote Rode Vlek is overigens een anti-cycloon 😉

     • Ja je heb gelijk, ik had eigenlijk het woordje gas in gasplaneten weg moeten laten. 🙂 Maar als de omstandigheden op een planeet juist zijn kunnen er zich orkanen voordoen, wat dat betreft gaat het om temperatuur en luchtstromen. Dat is niet alleen voorbehouden aan de aarde. De zandstormen op mars kunnen de temperatuur flink doen stijgen, tot enkele tientallen graden hoger, en kunnen weken aanhouden. Dit zou, met blijkbaar voor mars wat uitzonderlijke omstandigheden, dus uit kunnen monden in een orkaan. Het linkje van Arie geeft aan dat het dus mogelijk is op mars, hoewel blijkbaar wel zeer uitzonderlijk. 🙂

     • Een prettig leesbaar stuk over het klimaat op Mars is; http://quest.nasa.gov/aero/planetary/mars.html

      een stukje hieruit;
      Q
      Occasionally, winds on Mars are strong enough to create dust storms that cover much of the planet. After such storms, it can be months before all of the dust settles. The maximum wind speeds recorded by the Viking Landers in the 1970’s were about 30 meters per second (60 miles an hour) with an average of 10 m/s (20 mph). Just as on Earth, at certain latitudes, the winds tend to blow in certain directions.
      /Q

 3. Ik ben wel van plan om die film te gaan zien 😛 Benieuwd wat ze ervan maken. Een soort Robinson Crusoe?
  @Jan H:
  http://www.astroblogs.nl/forum/topic/the-martian-scifi-boek/

 4. Nou, deze “docu” is net zo spannend als de trailer v.w.b het weer op Mars 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ZrILTVRcW6A
  “NASA missions, like Spirit, Opportunity and Curiosity, reveal how the frozen desert planet is plagued with enormous sandstorms with speeds up to 200 miles per hour that last for months and stretch six miles into the sky.”

 5. Ja ik zag het ook zojuist op Teletekst. Droevig bericht. 🙁

 6. Martin Schoenmaker zegt

  Pas op *spoilers*, maar dit is de route die Mark Watney aflegt in het verhaal: http://www.cannonade.net/mars.php#map

 7. Ik was vorige week op vakantie in Jordanië in Aqaba. De volledige crew filmploeg was in ons hotel movenpick voor opnames in het prachtig domein wadi rum. Ik wat ik tevens ook heb bezocht. Prachtig mooi !!! Kijk al zeker nu uit om de film te zien!!

 8. Monique zegt

  Misschien lijkt het idd wel op Mars Arie 😛

  The Martian van Ridley Scott

  De filmlocaties:
  1 Wadi Rum, Jordan
  2 Budapest, Hungary
  3 Korda Studios, Etyek, Hungary
  (studio)
  4 Hungary
  5 Jordan

  Wadi Rum
  http://www.imdb.com/title/tt3659388/locations?ref_=ttspec_sa_6

Speak Your Mind

*