15 april 2024

Ceres zou geologisch actief kunnen zijn

ceres white spots

Een tweetal heldere vlekken die zichtbaar zijn binnen een inslagkrater op de dwergplaneet Ceres zouden het gevolg kunnen zijn van actieve geologie, zo blijkt uit waarnemingen die gemaakt zijn met de Dawn-ruimtesonde. Op de foto’s zijn de witte vlekken zelfs zichtbaar aan de rand van Ceres (als Dawn ze van opzij bekijkt), aangezien de wanden van de inslagkrater de inhoud van die krater aan het oog zouden moeten onttrekken. Dat betekent dat de witte ‘vlekken’ feitelijk een eind boven het oppervlak uit moeten steken! Wellicht zijn de witte vlekken dus ijspluimen of een vorm van cryovulkanisme. Maar waar komt de noodzakelijke energie vandaan? Ceres wordt geacht van binnen te zijn gestold, dus in plaats daarvan is wellicht het licht van de zon hiervoor verantwoordelijk. In dat geval vertoont Ceres, naast dwergplaneet ook de grootste planeto

Share

Speak Your Mind

*