13 april 2024

Bemande reis Mars One uitgesteld tot 2027

De Mars One vestiging. Credit: Mars One / Bryan Versteeg

De eerste bemande (enkele) reis naar Mars door vier astronauten in het kader van het Mars One project is uitgesteld tot 2027. Was het doel in eerste instantie een eerste reis in 2023, vervolgens eentje in 2024, toen eentje in 2025, nu is die eerste trip met twee jaar uitgesteld tot 2027. Mmmmmm, bespeur ik hier een trend? In een video (zie hieronder) laat Mars One oprichter Bas Lansdorp weten dat het uitstel komt door te weinig inkomsten, waardoor de niet bemande robot-missie, welke voor 2018 gepland stond, vertraagd is. Die missie vormt een noodzakelijke voorbereiding voor de bemande missie en er zouden twee onderdelen gebouwd moeten worden, een lander en een sonde, de eerste door Lockheed Martin, de tweeede door Surrey Satellite Technology.

Lansdorp denkt dat de onbemande testmissie in 2020 kan worden uitgevoerd, een uitstel van twee jaar, welke ook uitstel van de bemande missie met twee jaar met zich mee brengt. De video zal mede bedoeld zijn om de kritiek te pareren die eerder deze week geleverd werd door Joseph Roche, één van de 100 kandidaat-astronauten van Mars One, op Space.com wordt hij omschreven als ‘former Mars One astronaut candidate’ – kennelijk heeft ‘ie z’n slecht-nieuwsgesprek al gehad. Van de 100 eh… sorry 99 overgebleven kandidaten moeten in een nieuwe afvalronde 24 kandidaten over blijven, die in training zullen gaan voor de bemande reis. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Van uitstel komt….

 2. Co van Driel zegt

  afstel … pffff, en ik had me er nog zó op verheugd

 3. Dan is het maar te hopen, dat ze op Mars een betere pensioenuitkering hebben dan hier 🙂

 4. Monique zegt

  Hoe zit dat nou met het Mars-500 experiment? De bemanning werd geselecteerd om te kijken of het mogelijk was om mensen naar Mars te sturen. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten die de vrijwilligers hebben ervaren.

  Het experiment:
  In februari 2011 kwam het ruimteschip zogenaamd in een baan om Mars. Op 14 februari 2011 zetten de “astronauten” voet op een nagemaakt stukje Mars, een zandbak van zes bij tien meter in een aangrenzende loods. Drie van de zes astronauten maakten in totaal drie uitstapjes op Mars, waarbij zelfs een vlag geplant werd. Op 1 maart werd de terugreis naar de aarde aanvaard en in de resterende 240 dagen werd de terugreis gesimuleerd. Op 4 november 2011 kwamen de zes vrijwilligers weer terug “op Aarde”.

  Aan het aantal viewers is te zien dat men het totaal niet boeiend vond 🙂 Maar ja, het gaat hier niet om het eggie natuurlijk.

  https://www.youtube.com/watch?v=DGShq7bTiRw
  https://www.youtube.com/watch?v=K7wb6yJSZZM

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mars-500

 5. Enceladus zegt

  Tja, dit ziet er niet goed uit. Ik vrees dat het hele project uitgaat als een nachtkaars…

  groet,
  Gert (Enceladus)

 6. Wybren de Jong zegt

  Misschien wordt het nu tijd om serieus na te denken over een bemande expeditie naar Venus, de wolkenstad waar de luchtdruk vergelijkbaar is met die op aarde zodat je geen ruimtepak aan hoeft. Dat zou toch ook interessante beelden opleveren voor een tv-serie, lijkt me.
  Hoe lang duurt zo’n reis naar Venus eigenlijk?

 7. Jan (H) zegt

  Mag ik weer even sceptisch doen? Ze zijn precies ‘op plan’, zegt hij en dan geeft hij als voorbeelden alleen maar zijn contracten. Dus verder heeft hij nog niets concreets gepresenteerd. Er moet toch echt nu wel concrete zaken gebeuren zoals ontwikkelen en testen als je over 17 jaar daar op de planeet wilt landen. Volgens mij gaat het hem echt alleen maar om de commerciële inkomsten die hij er aan kan overhouden.

  En dan nog eens: wat hebben de mensen daar te zoeken? Hun doel is nu om op Mars te komen. En wat als je er eenmaal bent? Je bent daar om daar permanent te blijven. Wat ga je dan doen? Als je verder geen doel hebt om daar aanwezig te zijn, wat is dan je doel om daar te leven? Een missie zonder doel heeft geen enkele zin.

  • Enceladus zegt

   17 jaar? Zelfs met het nieuwste uitstel erbij is het nog maar over 12 jaar. Zo dicht zitten we al bij 2027.
   Ik krijg eigenlijk ook het akelige gevoel dat men vooral uit is op het verkopen van tv-rechten… 🙁

   groet,
   Gert (Enceladus)

 8. De gemiddelde temperatuur op Venus bedraagt 462 °Celsius.
  Lijkt me dus geen goed idee !!!

  • Het noemen van Venus was (neem ik aan) met het oog op b.v.;

   “The only respite from the heat on Venus is to be found around 50 km into the atmosphere. It is at that point that temperatures and atmospheric pressure are equal to that of Earth’s. It is for this reason that some scientists believe that floating habitats could be constructed here, using Venus’ thick clouds to buoy the habitats high above the surface. Additionally, in 2014, a group of mission planners from NASA Langely came up with a mission to Venus’ atmosphere using airships. ”

   http://www.universetoday.com/14306/temperature-of-venus/

   • Wybren de Jong zegt

    Inderdaad. Ik heb het volgende eenvoudige plan:
    we bouwen in een baan om de aarde een grote torus, met uitwendige diameter 200 meter en inwendige diameter 20 meter. De onderdelen daarvan worden 1 voor 1 met raketten naar de baan om de aarde gebracht en daar aan elkaar gezet, luchtdicht. De inhoud van die torus is dan ongeveer 200.000 kubieke meter, genoeg om in de Venus atmosfeer een opwaartse kracht te genereren. Die atmosfeer is met 96% koolstofdioxide namelijk erg zwaar en zelfs gewone lucht (stikstof en zuurstof) in de torus geeft dan een opwaartse druk aan de torus.
    De torus wordt leeg (vacuum) naar Venus gebracht en in de atmosfeer gedropt. Daar wordt met behulp van energie uit zonnecellen de Venus lucht gefilterd en omgezet in zuurstof en stikstof, waar de torus dan mee gevuld wordt. Zuurstof krijg je d.m.v. electrolyse van koolstofdioxide, stikstof door centrifugeren, want er zit 3,6% stikstof in de Venus atmosfeer. Dit kan enkele jaren duren. Als de torus gevuld is met lucht, komen de kolonisten en met hun extra gewicht daalt de torus af naar 50 km hoogte.

Speak Your Mind

*