16 september 2024

Planetary Society wil mensen in een baan om Mars brengen

Bill Nye vertelt over de missie ‘Humans orbiting Mars’, Credit: Tushar Dayal for The Planetary Society.

De Amerikaanse Planetary Society heeft deze week bekendgemaakt dat zij het initiatief heeft genomen om een bemande missie naar Mars te sturen. Niet om daar een landing uit te voeren en vervolgens een terugkeer – dat is op dit moment nog te kostbaar – maar om ze in een baan om Mars te brengen en van daar uit onderzoek te laten doen. De 35 jaar geleden opgerichte Planetary Society, die wij vooral kennen van blogger en planeetexpert Emily Lakdawalla, hield afgelopen week in Washington een workshop en na afloop maakte CEO Bill Nye (The Science Guy®) de plannen rondom de ‘Humans Orbiting Mars‘ bekend aan de media. De intentie is dat er in 2033 een bemande missie start, die mensen in een baan om Mars moet brengen, waar vandaan de Rode Planeet en z’n twee kleine manen kunnen worden bestudeerd. De missie zou passen binnen het budget van de NASA, de ruimtevaartorganisatie die de missie zou moeten uitvoeren. Hierbij heeft men rekening gehouden met 2 á 3% inflatie per jaar. Later in de jaren dertig zou een missie kunnen starten, die mensen daadwerkelijk op Mars brengt en weer terug naar de aarde. Mmmmm, ik ken de Planetary Society al jaren en ik heb het leren kennen als een gedegen en zeer kundige organisatie, die niet over één nacht ijs gaat. Mijn eerste indruk van de plannen is dan ook dat het meer kans maakt om daadwerkelijk uitgevoerd te worden dan het streven van de Nederlandse Mars One organisatie om vier mensen op enkele reis naar Mars te sturen en ze daar in 2027 heen te brengen. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Co+van+Driel zegt

    Is er ook een W.C. aan boord van zo’n ruimteschip? Dan wil ik er in 2033 wel heen.

  2. Wat denk je zelf?

  3. Ja hoor Co, een artificial gravity kingsize poepdoos met automatische kontafveger (je moet wel vantevoren de maat van je reet doorgeven, mocht je plannen hebben)

  4. Enceladus zegt

    Over 18 jaar pas een paar baantjes om Mars en misschien duurt het nog een kwart eeuw voordat we daar echt landen? Jemig… Tegen die tijd ben ik bejaard! 🙁

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Dat ga ik dus nog allemaal mee maken (als oudste Nederlander ) 🙂

    • Monique zegt

      Bejaard bejaard..kom op Gert. We zijn even oud (ik zelfs nog een paar maanden ouder) Ik heb steeds meer het idee dat leeftijd ook niet alles zegt. Ik zie jonge vrouwen van (pak hem beet) 35 waar ik beslist niet mee zou willen ruilen. En dan te bedenken dat vrouwen rond hun 45ste, volgens Maxim Hartman 😀 ,afgeschreven zijn en zich beter kunnen bezighouden in het verenigingsleven (hahaha)
      Smiley

      • Enceladus zegt

        Monique, jij bent zondermeer de sportiefste jonge oma die ik ken!
        Maar over 25 jaar zijn wij beiden 77. En hoe je dat ook wendt of keert: formeel zijn we dan bejaard.
        Ik ga mijn best doen om ook dan nog in redelijke conditie te zijn… 😉

        @Mardi: doe je best! 🙂

        groet,
        Gert (Enceladus)

        • Monique zegt

          Kijk dat bedoel ik 😛 Maar eh, zo oud is 77 toch niet? Dat begint toch pas na 90 😉 En de goden moeten je ook goedgezind zijn. Niet in het verkeerde vliegtuig stappen of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats…
          Doe jij je best en alles komt goed Gertmans X

  5. Obelix zegt

    … in een baan rond Mars … geen landing… geen terugkeer….

    Dus blijven die arme onderzoekers de hele tijd in hun ruimte vaartuig(je)
    Of er ruimte aan boord is om groente (en/of vlees) te kweken?
    [ ik kan me niet voorstellen dat NASA elke maand een “raketje tafeldekje” stuurt ]

    Dus in een beperkte ruimte, met een fractie van het licht op Aarde, maar met de voedzame ontlasting van Co, moeten de Mars-gangers tot het eind van hun leven, in leven blijven…
    Wellicht dat die duur dan akelig beperkt wordt… 🙁

    Het voordeel van een landing op Mars, is dat in elk geval de agrarische ruimte onbeperkt lijkt…
    Het lijkt mij, aangezien er bij deze Mars-missie weinig kans op hulp en/of repatriëring is, er op de ISS voor die tijd eens duidelijke experimenten qua zelfvoorziening moeten worden gehouden…. In denk daarbij aan een agrarische module waarvan dan ook daadwerkelijk geruime tijd (in jaren!) van geleefd dient te worden.
    Die paar mislukte testen bij Aardse zwaarte kracht lijken mij volstrekt onvoldoende.

    Groet, Paul

  6. Rapportage van de workshop (7 april uitgezonden). Je kan het als mp3 downloaden (lekker goedkoop, geen beeld LOL).

    Artikel(tje) met downloadlink; http://www.planetary.org/multimedia/planetary-radio/show/2015/0407-humans-orbiting-mars-report-on-the-workshop.html

Speak Your Mind

*