21 september 2018

Quasars lichtzwak in röntgen- en UV-straling bevatten mogelijk zeer gulzige superzware zwarte gaten

A new study of 51 distant quasars using Chandra reveals a population of black holes that consume excessive amounts of matter. The artist's illustration shows how a thick, donut-shaped disk around the black hole blocks a substantial amount of the X-rays that would otherwise escape the system. The important implication of these "thick-disk" quasars is that they may harbor black holes growing at an extraordinarily rapid rate. Three of the quasars in the study are included as Chandra images below the illustration.

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Chandra r

Reacties

  1. Mag je uit het artikel de conclusie trekken dat zwarte gaten op enig moment stoppen met opname van materiaal, of met andere woorden vol=vol? In een eerder artikel werd er een verband gedacht tussen een zwart gat via een wormhole naar een wit gat, als zwarte gaten stoppen met materie opname zal er dus geen wit gat zijn, alleen een emmer die vol zit. Er zal dan ook geen schijf met materie om zo’n vol gat zijn en het volle zwarte gat trekt dan in z’n eentje door de ruimte, onzichtbaar waarschijnlijk, want de emissies röntgenstralen zijn ook gestopt omdat er niks meer wordt opgenomen cq omgezet of vernietigd. Zichtbaar licht kwam er al niet meer uit, vandaar de naam zwart gat. Als dit werkelijk bestaat zie je zo’n monster pas als het erg te laat is.

  2. Nee, die conclusie mag je denk ik niet trekken. Het hangt er maar vanaf of er genoeg materiaal naar het zwarte gat toe valt of niet. Bij het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, Sgr A* genaamd, valt maar weinig materiaal naar binnen, dus die houdt zich koest. Maar bij de onderzochte exemplaren is kennelijk veel ‘voedsel’ aanwezig en daarom gedragen de zwarte gaten zich daar als ware gargantua’s.

  3. Okay, zou dan de mate van uitgestoten straling een maatstaf kunnen zijn voor de gulzigheid, maw er wordt veel of weinig materie naar binnen gezogen en vernietigd of omgezet.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.