11 december 2023

Lightsail maakt zich klaar om woensdag uit te vouwen in de ruimte [Update]

Credit: The Planetary Society

De op 20 mei j.l. met een Atlas V vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerde Lightsail-1 zal komende woensdag z’n 32 vierkante meter grote zonnezeil uitvouwen. Het idee van die Lightsail – een Kickstarter-initiatief van Planetary Society-baas Bill Nye (in de video onderaan de blog legt hij ’t allemaal uit) – is dat het in de ruimte moet gaan voortbewegen door invloed van de fotonen van de zon, die een stralingsdruk uitoefenen op het grote, van mylar gemaakte zeil, zoals getoond in deze illustratie:

Credit: Nature.

In eerste instantie leek het compleet mis te gaan met de Lightsail, want enkele dagen na de lancering was er plotseling geen enkele vorm van communicatie meer mogelijk met de satelliet. De Lightsail was gebouwd rondom een goedkope ‘cubesat’, dus heel erg verrassend was dat allemaal niet. Maar acht dagen later was er opeens weer wel communicatie en het zou best wel eens kunnen dat Moeder Natuur daar een handje bij heeft geholpen! Op de een of andere manier was de boordcomputer in slaap gesukkeld en had ‘ie een reboot nodig om weer te activeren. En da’s precies wat er zaterdag 30 mei moet zijn gebeurd: die boordcomputer moet geraakt zijn door een kosmisch deeltje, wellicht afkomstig van een ver verwijderde supernova of actief zwart gat, en dat energierijke kosmische deeltje – meestal is dat een proton – moet de reboot hebben veroorzaakt (zie de tweets hierover van Casey Dreier, directeur bij de Planetary Society).

Het resultaat was dat de Lightsail weer ‘aanging’ en dat de communicatie met de aarde weer hersteld was. En nu dus het voornemen dat woensdag het grote zeil wordt uitgevouwen. Spannende dagen voor de Planetary Society – wij houden het voor jullie allemaal in de gaten. Hieronder nog even de lancering op 20 mei van de Lightsail, waarbij door de ULA Atlas V raket ook Boeing’s X-37B de ruimte in werd gebracht.

Hieronder tenslotte Bill Nye over het Lightsail-project:

Bron: Koberlein + Planetary Society. [Update 3 juni 21.00 uur] Als het goed is zijn vandaag alleen de panels uitgevouwen, dat is het geraamte dat de zeilen moet vasthouden. De grote zeilen zelf worden volgens plan komende vrijdag uitgerold. Bron: Planetary Society. Hieronder een voorstelling daarvan.

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    Zo, da’s effe geluk hebben. Zou mijn PC om dezelfde reden wel eens spontaan rebooten????
    Als je er maar in geloofd, dat schijnt het belangrijkste te zijn.

  2. Die kosmische deeltjes komen nooit aan op het aardoppervlak. Hoog in de atmosfeer botsen ze met deeltjes en dan krijg je vervolgens een lawine van andere deeltjes, die steeds minder energie hebben naarmate ze lager komen.

  3. Ik heb er even een update aan toegevoegd. Vandaag zijn de panelen uitgevouwen, vrijdag a.s. worden de zeilen uitgerold. Dan pas gaat ‘ie varen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d