30 november 2023

Explosies Tianjin ook vanuit de ruimte gefotografeerd

tianjin1

Credit: Japan Meteorological Agency/National Meteorological Satellite Center/CIMSS

De enorme explosies die woensdag plaatsvonden op een bedrijventerrein in de Chinese havenstad Tianjin zijn ook vanuit de ruimte gefotografeerd. Hierboven een animatie van foto’s van het gebied rondom Tianjin, gelegen in het noorden van China op 115 km afstand van de hoofdstad Bejing, die gemaakt zijn door drie Aziatische weersatellieten – hierboven een uitvergroting van één ervan. De bovenste animatie is gemaakt met de Japanse Himawari-8, de in juli gelanceerde satelliet, de twee eronder zijn gemaakt door een oudere Japanse en Zuid-Koreaanse satelliet. De Himawari-8 maakt iedere tien minuten een foto in een hoge resolutie, de twee andere satellieten doen het om de dertig respectievelijk vijftien minuten met minder pixels.

tianjin2

De twee grote explosies zijn ook geregistreerd als aardbeving. De eerste explosie om 23.30 uur plaatselijke tijd werd door Chinese seismologen gemeten als 2,3 op de schaal van Richter, de tweede die enkele seconden later plaatsvond was met 2,9 nog sterker. Men schat de sterkte van de eerste explosie in op 3 ton TNT en de tweede op 21 ton TNT. Hieronder de grafiek van de registratie.

Credit: CHINA NATIONAL EARTHQUAKE NETWORK

De Big Picture van the Boston Globe Online is gewijd aan een serie foto’s van de ramp in Tianjin. Bron: Wired.

Share

Comments

  1. 21 kilo ton TNT ? Dat is nagenoeg hetzelfde als de atoombom op Hiroshima !

    • Niet overdrijven. De geschatte kracht van de explosie was 12 T TNT. De explosie boven Hiroshima was ongeveer 15 KT TNT. Dat is meer dan duizend keer zo zwaar.

  2. Wat mij opvalt is dat de uitstoot van die ontploffing op het scherm zich diagonaal verspreid en dat het niet cirkelvormig is. Aan het beeld kun je ook zien dat 3km zone dus niet genoeg is. Nu maar hopen dat het vuur alle toxische stoffen heeft verbrand.

  3. Als je de “witte punten” aan het begin van de ontploffing volgt, dan gaat een punt richting zuid-west en de andere punt gaat noord-oost. Als ik de beelden van Himawari-8 goed heb ingeschat liggen die “witte punten” aan het einde van de animatie ongeveer 80km uit elkaar. Het is maar inderdaad te hopen dat de toxische stoffen zijn verbrand omdat de “witte punt” in zuid-westelijke richting over een groot waterreservoir van ongeveer 5km doorsnede gaat. De uitstoot gaat ook nog het water op, ongeveer 10km. Er is geen uitstoot te zien richting Tianjin (het haven gebied ligt ongeveer 10km in zuid-oostelijke richting en is nog volop in aanbouw). Dit suggereert dat de ontploffing zich heeft voorgedaan in een afgesloten eenheid met de openingen in zuid-westelijke en noord oostelijke richting, te denken valt daarbij aan een container en die lagen er volop. Het is natuurlijk speculatie mijnerzijds, maar ik vind de berichtgeving dat de brandweer geen metingen kan doen nogal verontrustend terwijl op het nieuws een wit pak door het scherm liep met een behoorlijk moderne snuffelaar.

    • Wowie Joop, dat is een knappe analyse van de beelden. Ik mag toch aannemen dat de autoriteiten daar het waterreservoir in de gaten zullen houden en continue zullen meten of het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. Als ze dat niet doen en het water is verontreinigd met de chemische troep uit het opslagterrein (waar veel meer troep stond dat feitelijk volgens de vergunningen mocht) dan is de ramp nog veel erger.

    • The Tianjin crater (klik op foto voor vergroting)

  4. De Chinese regering is erg behendig in het de andere kant uitkijken als het hun zo uitkomt. Ben bang dat ook nu dit weer het geval is. Volgens het journaal is er nu pas iemand van de regering komen kijken, dat dit reacties oproept bij de lokale bevolking is te begrijpen, dat alle meldingen daarover op de daar bereikbare social (?) media zijn gewist ligt dus geheel in de lijn van de verwachtingen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: